Toitumine ja ülekaalulisus


Küsimus: Mure alakaaluga27.05.2011

Tere,
Olen 47-aastane mees, pikkust 193 cm ja kaal kõigub 68-72 kg vahel. Olen ka suitsumees. Kehaline aktiivsus on üsna suur. Tahaksin veidi turskem välja näha, aga miski ei mõju. Piim, munad jms on pidevalt menüüs.
Kas see põhimõte on õige, et kaalu tõstmiseks tuleb süüa õhtuti magusat ja piimatooteid?
Kuidas magus must kohv kehakaalu mõjutab?
Kas oskate veel nõu anda, millised toidud minu eas mehe potentsile kasulikud oleksid?
Tänan vastuse eest!

Vastus: Kaja Torm, Figuurisõbrad programmi konsultant, OÜ Figuurisõbrad, www.figuurisobrad.ee

Tere!
Kas sel teemal on juttu olnud perearstiga ja tehtud nt. vereanalüüs, kilpnäärme kontroll jms. Kui ei, siis soovitan kindlasti seda teha, et välja selgitada, kas pole tegu terviseprobleemiga?
Kui olete kehaliselt aktiivne, on väga oluline mitmekülgne, tasakaalustatud ja piisav toit ja toitumise regulaarsus. Sööma peaks kõiki toiduaineid. Jälgida ka süsivesikute tasakaalu ja tarbida piisavalt aeglaselt imenduvaid süsivesikuid nagu, leib, kartul, pudrud jne. Magusaga liialdamine ei ole mõistlik. Lisaks piimale ja munale iga päev liha või kala, eriti eelistatud rasvasem kala. Salatitele hapukoort, rasvasemat kohupiima või kodujuustu.
Kohvile võib suhkrut lisada, kuid see ei ole probleemi lahendus. Suhkrust saame kiiresti imenduvaid süsivesikuid ja liialdamine ei ole soovitatav.
Potentsile mõjuvad soodsalt idandid, sibul, viigimarjad, pähklid, juust, samuti rasvane kala (lõhe, heeringas vms), puuviljadest arbuus.
Seega soovitan tähelepanu pöörata täisväärtuslikule korralikule toidule ja selle regulaarsusele (3-4 korda päevas), et keha saaks kätte vajalikud toitained ja piisavalt energiat ning siiski konsulteerida ka arstiga.
Parimat!