Toitumine ja ülekaalulisus


Küsimus: Mis aitaks pärmseent organismis normi piires hoida?18.06.2014

Tere!
Olen 49-aastane naisterahvas ja ülekaaluline. Lisaks ka juba mitu aastat maadelnud nö. punnkõhuga ja seedehäiretega. Olen teinud gluteeni ja ka laktoosi talumatuse teste, sooleuuringuid jne. Kõik on OK peale kerge maksa rasvumise. Oma arvates püüan toituda tervislikult, teen trenni. Sain toitumisterapeudilt soovituse teha kodune test pärmseenele. Tulemus oli hirmutav - tõenäoliselt on pärmseen vaevanud mind aastaid.
Kas maks taastub, kui nüüd teadlikult püüan organismis tasakaalu luua ja kaua taastumine aega võiks võtta? Mis aitaks pärmseent organismis normi piires hoida, et see uuesti vohama ei hakkaks.

Vastus: Mai Maser, meditsiinidoktor (MD, PhD), Figuurisõbrad programmi peakonsultant, OÜ Figuurisõbrad, www.figuurisobrad.ee

Tere!
Kuna olete probleemiga tegelenud pikka aega, siis vaevalt, et saan midagi uut Teile soovitada. Igatahes taastumine on pikaajaline ja võtab terve aasta. Võib esineda perioode, kus seen uuesti hakkab rohkem vohama. Igatahes kindlasti aitab valgest nisujahust toodetest ja suhkrust loobumine (piiramine). Piirake kartuli söömist. Ei sobi ka pärmiga valmistatud leivad-saiad. Sobivad täisteratooted, ka täisteramakaronid, sööge ohtrasti salateid ja köögivilju, sobib kodune liharoogade valmistamine. Vältige teravaid maitseaineid, kuid tarvitage ürte ja maitserohelist. Periooditi võiksite teha küüslaugukuure, kus sööte päevas 5-6 küüslauguküünt. Apteegirohust sobib Citrocept.
Varuge kannatust ja kindlasti olukord hakkab paranema. Parimate soovidega Mai Maser.