Toitumine ja ülekaalulisus


Küsimus: Süües ei saa ma kõhtu täis11.06.2011

Tere,
Olen 35-aastane naine, 170 cm pikk ja kaalun 97 kg.
Minu probleem on lühidalt selles, et ma ei saa süües kõhtu täis. Ei ole vahet, kui palju ma söön, ikka on pidev näljatunne.
Probleemi tajusin esmakordselt umbes 15 aastat tagasi, kui hakkasin võtma beebipille. Siis olid näljahood harvad, kuid ajapikku muutusid sagedasemaks ja tugevamaks. Beebipillidest loobusin juba ammu, kuid probleem jäi.
Häda on selles, et söömistung ei ole mu mõtetes, mida saaksin mingi huvitava tegevusega hajutada. Isegi peale korralikku söögikorda tekib väga ruttu kõhus nagu näljakramp ja kui midagi ei näksi, siis läheb süda pahaks. Mõeldamatu on hommikul eineta kodunt lahkuda, sest siis kaob mu niigi madal vererõhk sootuks.
Praeguseks olen jõudnud juba sellisesse seisu, et kaalun isegi kaalulangetamist soodustavate preparaatide tarbimist, kuigi nende toimesse eriti ei usu.
Loodan, et oskate mulle nõu anda.

Vastus: Mai Maser, meditsiinidoktor (MD, PhD), Figuurisõbrad programmi peakonsultant, OÜ Figuurisõbrad, www.figuurisobrad.ee

Tere!
Saan aru teie murest. Probleem on kestnud kaua aega ja kirja põhjal arvan, et te ei ole toitumisnõustamiseks kuskile pöördunud.
Kindlasti tuleb teie toitumisharjumusi korralikult analüüsida ja siis saab ka leida hea lahenduse. Ühe võimalusena tuleb arvesse kiudainerikka toidu söömine, mis tekitab kiiremini täiskõhutunnet ja kõht ka püsib kauem aega täis. Juua tuleb aga päris palju, kuni 2 liitrit päevas. Üldiselt võiks teile sobida Glükeemilise indeksi arvestamisele suunatud toiduvalik ja võtta menüüsse rohkem madala glükeemilise indeksiga toite, mis ei tõsta veresuhkrut väga kiiresti. Selle kohta saate lugeda kõige lühemalt juunikuu "Kodutohtrist". Kuid parim on toitumisnõustaja või perearsti poole pöörduda ja üheskoos teha täpne tegevuskava, kus soovitustele juurde kuulub tagasiside saamine ja pikemaaegsem olukorra ja menüü analüüs. Alles seejärel saab otsustada ravimite vajaduse üle.

Parimate tervitustega,
Mai Maser