Toitumine ja ülekaalulisus


Küsimus: Millega asendada valget suhkrut?03.10.2014

Tere!
Olen teada saanud, et valge rafineeritud suhkur on organismile äärmiselt kahjulik, seetõttu ei soovi seda enam toitudesse lisada (eriti lapsele). Tees või magustoitudes võib valge suhkru asendada kasuliku kookospalmisuhkruga, aga kuidas keeta valge suhkruta näiteks moosi? Kookospalmisuhkruga moosikeetmine läheks väga kulukaks ja pealegi häviksid siis temas olevad vitamiinid ja mineraalid. Mida soovitate?
Tänud vastuse eest!

Vastus: Mai Maser, meditsiinidoktor (MD, PhD), Figuurisõbrad programmi peakonsultant, OÜ Figuurisõbrad, www.figuurisobrad.ee

Tere.
Kardate alusetult valget suhkrut. Karta tuleb temaga liialdamist Selles suhtes on halvad magusad joogid, magusad jogurtid, kondiitritooted, kommid jm.
Magusale on kaasasündinud vajadus ja eks rinnapiim on ka magus!
Keetke julgesti koduseid moose suhkruga. Praegu on nii head kaaned ja saate väga korralikult panna moosi purki ning ta seisab ka vähese suhkruga. Vastavalt marjade hapususele ja maitsele valige keedise tegemisel suhkru kogus (näit. 300...700 grammi). Näiteks pohlamoosi teeme ju sageli salatina söömiseks ja ei tahagi, et ta oleks väga magus. Arvude keeles rääkides võite päevas kasutada umbes 8 teelusikatäit suhkrut. Keedise kogusest on võimalik arvutada täpne suhkru hulk.
Kodune keedis on väga hea toit ja seda annate ju lapsele vaid mõne lusikatäie.
Suhkrutest parimaks võib aga pidada kallist naturaalset tumepruuni suhkrut (Dark Brown Sugar). See pole mõeldud moosi keetmiseks.
Lugupidamisega Mai Maser