Toitumine ja ülekaalulisus


Küsimus: Miks kehakaal ei tõuse?17.06.2011

Tere,
Minul on kaalu osas vastupidine probleem. Olen 21-aastane noormees, 178 cm pikk ja kehakaal vaid 62 kg. Mingi perioodi tegin aktiivselt trenni ning saavutasin kaaluks 67 kg, nüüd aga trenni ei tee ja kaal on taas langenud 62 kg peale. Kuidas kasvatada lihasmassi ning mida tarbida, et saada jõulisemaks? Ideaalis sooviksin olla 80 kg (lihaste näol).

Tavapärasest söömisest ei ole kasu kuna töö on meeletult aktiivne ja ei suuda päevas nii palju energiat sisse süüa kui seda kulub.

Vastus: Mai Maser, meditsiinidoktor (MD, PhD), Figuurisõbrad programmi peakonsultant, OÜ Figuurisõbrad, www.figuurisobrad.ee

Tere,
Esmalt peate igapäevase toiduvaliku läbi mõtlema ja arvestama mitmekülgsust, vajalike toitainete vahekorda ja seejärel energiakulu.
Kui pikkuskasv on toimunud viimaste aastate jooksul, siis see on nõudnud palju energiat ja lihtsalt öeldes ei ole lihased "sellele järele jõudnud". Regulaarse tööga ja aastatega nad kasvavad, kuid ekstra hakata mõnda toitainet rohkem sööma, ma ei soovita (nt valku või rasva), kuna sellel on omad ohud. Kuid kindlasti peab loomne valk igapäevaselt olema toidulaual - liha, kala, muna, piim ja piimatooted. Mitte unustada teraviljatooteid (leib, pudrud) ja kartulit. Soovitan suure energiatihedusega toite (kõrgema kalorsusega) julgemalt süüa, nagu rasvane kala, juustud, või/taimeõli, pähklid. Kuid kõike tasakaalustatult.

Edu ja tervist soovides,
Mai Maser