Toitumine ja ülekaalulisus


Küsimus: Jõusaali treening ja õige toitumine21.06.2011

Tere,
Olen naisterahvas, kaalun 70 kg, pikkust 173 cm. Kaks nädalat tagasi alustasin treeningutega jõusaalis. Esmaspäeval ja neljapäeval teen lihasharjutusi ning teisipäeval aeroobset trenni trenažööridega. Treener on andnud ka soovitusi, mida ma peaksin toidulaual vältima, et toituda tervislikumalt. Ma ei ole treeningute perioodil söönud šokolaadi, kohukesi, kooke jm saiatooteid. Need olid toidud, mida ma enne sõin. Juba mitmeid aastaid ei ole ma söönud kiirtoitu - hamburgereid, friikartulid jms. Proovin rohkem süüa rohelist ja puuvilju.
Kuidas peaksin treeningute perioodil toituma, et see oleks keha vormi saamiseks maksimaalselt tõhus? Mida peaksin vältima ning mida rohkem sööma? Kas õhtul võib süüa jogurtit vms? Küsin seda seetõttu, et just õhtul tuleb mul magusa isu ning olen seetõttu söönud küpsiseid, mida tavapäraselt proovin vältida.
Loodan, et saate mulle nõu anda.
Ette tänades

Vastus: Kaja Torm, Figuurisõbrad programmi konsultant, OÜ Figuurisõbrad, www.figuurisobrad.ee

Tere!
Tervisliku toitumise oluline osa on mitmekülgsus, mis tähendab, et iga päev on vaja süüa nii teraviljatooteid, liha või kala, piimatooteid, puu- ja köögivilju, samuti taimset rasva, millel on vitamiinide omastamisel tähtis roll. Nagu kirjast selgus, olete juba välja lülitanud kiirtoidu ja kiiresti imenduvad süsivesikud (koogid, magusad kohukesed jne). See kõik on väga õige. Mida naturaalsem on toit seda parem. Oluline on ka toitumisrütm, 3 põhitoidukorda ja lisaks 1-2 vahepala. Pikad toidukordade vahed tekitavad energiadefitsiidi ja erinevate isude tekkimise. Kuna tunnete pärast treeninguid magusaisu, osutab see süsivesikute vähesusele toidus. Soovitav on süüa aeglaselt imenduvaid, kiudaineterikkaid süsivesikuid (täisterajahust valmistatud leib, täisterahelvestest pudrud, pastatooted, kartulid, herned, oad, müsli vms). Just treeningpäevadel pöörata tähelepanu vahepaladele, milleks sobivad puuviljad, müsli, leib vms. Vältida kiiresti imenduvaid süsivesikuid, mida saame, maiustustest, küpsistest, kookidest, kommidest, magusatest jookidest. Kui olete söönud korraliku hommikusöögi (n võileivad või puder või müsli vms), võtnud puuvilja vahepalaks, lõunasöögiks tükikese liha või kala, kartulit vms teraviljatoodet ja köögiviljasalati, õhtupoolikul vahepalaks puuvilja, müsli, võileiva, näkileiva vms - aitavad need õhtuse magusaisu vastu. Õhtune toidukord võiks koosneda piimatoodetest, lihast-kalast ja köögiviljadest. Hoides treeningperioodil toiduga liigselt kokku ja pöörates põhitähelepanu puu- ja köögiviljale, võib see anda vastupidise efekti, samuti kontrollimatu isu. Korrapärane täisväärtuslik ja mitmekülgne toit kindlustab vajalike toitainete ja energia saamise ning annab parima tulemuse. Ilusat suve ja edu!