Toitumine ja ülekaalulisus


Küsimus: Diabeetikute dieet25.07.2011

Tere,
Hiljuti avaldati uudistes artikkel, milles oli kirjeldatud eksperimenti, kus kuu aja vältel ca 600 kcal päevas söönud diabeet II põdevad ülekaalulised meesterahvad said juba esimese nädala lõpuks veresuhkru normi ning kolm kuud peale eksperimendi lõppu oli kahe kolmandiku veresuhkur normis. 110 kg kaalunud mehed olid selle ajaga kaotanud ca 30 kg ja tundsid ennast hästi (mul on olemas ka teadusartikkel, mille alusel uudis kirjutati).

Sooviksin sama asja proovida ja kuna Eestis seda talvel teha ei saa, siis oleks vaja varsti peale hakata. Tahaksin kelleltki professionaalset toitumisnõu selle 600 kcal komponeerimiseks, sest tervisele haiget teha ka ei taha.
Millist nõu saaksite mulle anda?
Kuhu peaksin pöörduma?

Vastus: Mai Maser, meditsiinidoktor (MD, PhD), Figuurisõbrad programmi peakonsultant, OÜ Figuurisõbrad, www.figuurisobrad.ee

Tere,
Järeldan teie küsimuse põhjal, et põete diabeeti. Ma ei soovita nii julget eksperimenti teha ilma enda raviarstiga nõu pidamata. Figuurisõprades peame optimaalseks kaalulanguseks ca 5-6 kilo kuus, mis omakorda sõltub algkaalust. Kui viite üldise kaloraazi nii alla, nagu mainite eksperimendi andmete põhjal, tekib hüpoglükeemia oht. Sellepärast vajate endokrinoloogi jälgimist, kes saab otsustada kui pikalt võite suuri toiduenergia piiranguid teha.
Ilmselt mõni nädal ei tee midagi halba, kuid ikkagi iga inimene ja iga haigus on erinev. Kindlasti on vaja ka päevane toitainete vahekord hoolikalt läbi mõelda.

Lugupidamisega,
Mai Maser