Toitumine ja ülekaalulisus


Küsimus: Toitumine ja sport09.08.2011

Tere,
Olen 33-aastane 2 lapse ema, kaalun 108 kg ja pikkust on 162 cm. Olen laisk ja loid (toimetusi teen vastumeelselt) ning arvan, et selle põhjuseks on suur kehakaal. Kuidas peaksin kaalulangetamisega algust tegema? Söön praktiliselt kõike - juurvilju, puuvilju, teravilju, piimatarbeid, kartulit, makarone, ka rämpstoitu jm. Ühesõnaga toidulaud on vaheldusrikas, aga kaal ei lange grammigi. Kuna liikumist on samuti vähe, siis millised spordialad mulle kui algajale sobiksid? Kohe täiskoormusel aeroobikasse ma ilmselt minna ei suudaks. Liigun kodus lapsi kantseldades ja igapäeva toimetusi tehes. Tegelikult jääb sellest vist väheseks. Vett joon 8 klaasi päevas. Olen noor ja tuleviku suhtes on hirm - hirm haiguste ees. Tahaksin end kuidagi kätte võtta, aga ei oska kuskilt alustada. Figuurisõprade programmiga ma tõenäoliselt liituda ei saaks, kuna minu sissetulek ei ole täna kuigi suur ja elamiskulud on suured.

Vastus: Mai Maser, meditsiinidoktor (MD, PhD), Figuurisõbrad programmi peakonsultant, OÜ Figuurisõbrad, www.figuurisobrad.ee

Tere,
Tõepoolest teie kehamassi indeks (KMI) on 41, peaks olema aga kuni 25. Seega, nagu ise mainite, on täiesti põhjendatud teie soov ennast käsile võtta. Kirjanduse lugemisest kui ka minu ühekordse nõuande lugemisest ei piisa. Soovitan tungivalt minna Figuurisõpradesse kasvõi üheks kuuks. See tähendab, et saate neljal korral asjalikke nõuandeid. Hästi oluline on tagasiside, kuna järgmisel nädalal saate arutada, millised olid raskused, miks mõni valik ei õnnestunud jne. Saate teile sobivaid retsepte ja ka liikumise kohta nõu. Järjepidevus on väga oluline. Kuna FS programm põhineb Eesti toidusoovitustel, mitmekülgsetel toiduvalikutel, siis kindlustab see aeglase igati tervisliku kaalulanguse. Liikumise osas niipalju, et alustage kepikõnniga. Kuigi lastega liigute ringi, vajate enda jaoks aega, kus ühendate vaimse lõõgastumise kehaliselt aktiivse treeninguga.

Parimate soovidega,
Mai Maser