Toitumine ja ülekaalulisus


Küsimus: Kas diagnoos eeldiabeet tähendab, et diabeet on vältimatu?19.10.2016

Tere!
Olen 49-aastane ülekaaluline naisterahvas. Vereproovil selgus, et veresuhkur on piiripealne ja samuti ka glükohemoglobiin. Sain diagnoosi eeldiabeet. Kas nüüd diabeet on vältimatu, kuna isapoolsel vanaemal oli suhkruhaigus. Mida teha. Püüan tervislikult toituda. Liigun, kuna koer nõuab oma, mingi magusasõber ma pole. Puuvilja armastan ja vahest pisut jäätist. Tarbin kaneeli tl. päevas. Kaalu langetada raske, sest seoses menopausiga kipub vägisi tulema. Olen suutnud stabiilsena hoida. Mida veel soovitate, et diabeeti ära hoida.
Ette tänades

Vastus: Kaja Torm, Figuurisõbrad programmi konsultant, OÜ Figuurisõbrad, www.figuurisobrad.ee

2. tüüpi diabeedi tekkimise üks olulisi põhjuseid on liigne kehakaal, seda ei tohiks alahinnata. Pärilikud faktorid võivad suurendada eelsoodumust, kuid haiguse väljakujunemisel mängivad tähtsat rolli kehakaal, füüsiline aktiivsus ja stressiga toimetulek.

Esmaseks soovituseks on tegeleda tõsiselt kehakaalu vähendamisega. Kuigi see võib olla üleminekueas raske ja võtta kauem aega, kuid isegi 5-10% kaalulangetamist võib anda positiivseid tulemusi, et vältida 2. tüüpi diabeedi väljakujunemist ja tõsiseid tervisekahjustusi. Kuigi püüate süüa tervislikult, kaalust mahavõtmiseks ei ole sellest piisanud.
Oluline on:
1. mitmekülgne toit vastavalt vajadusele ja õigetes kogustes
2. piisav füüsiline koormus
Oluline on kiiresti imenduvate süsivesikute piiramine või väljalülitamine menüüst (suhkur, valge jahu, riis, kartul vms), samuti puuviljade piiramine 2 puuviljale päevas.
Köögiviljad, kaunviljad, lahjad lihatooted, kala, tatar, täisteratooted, taimsed rasvad jt tervislikud toiduained mõõdukas koguses.
Soovitan pidada 1 nädala jooksul toidupäevikut, et saada tegelik pilt sellest, mida ja kui palju sööte. Seejärel konsulteerida spetsialistiga, kes suudab hinnata toitumise tervislikkust, vastavust vajadusele ja koguseid ning suunata vajalike muutusteni menüüs, et alandada kaalu ja arvestada diabeediohuga. Vajalik füüsiline koormus - iga päev vähemalt 30 minutit reibast liikumist, mis ergutab organismi paremini tööle, tõstab südame löögisagedust ja intensiivistab ainevahetust (jalutamisest ei piisa).
Lihtsaimaks viisiks toitumise üle kontroll saavutada on kasutada kaalust mahavõtmiseks tervisliku toitumise põhimõtetel baseeruvat programmi, mis kindlustab mitmekülgsuse, vastavuse keha vajadustele ja toidu tasakaalustatuse, arvestades Teie individuaalsust. Sellist programmi pakub näiteks Figuurisõbrad.