Toitumine ja ülekaalulisus


Küsimus: Väikelapse toitmine munaga09.10.2011

Tere,
Minu poeg on 1a ja 9-kuune. Tal oli väiksemana mingi allergia, ilmselt minu toidust, kuna sai sel ajal rinnapiima. Praegu kaalub ta 12 kg.

Millal on õige aeg lülitada lapse menüüsse tahke toit (muna)? Kas munaga harjutamisel tuleks alustada munavalgest või munakollasest? Millal ja kui kaua peaksin väiksele muna keetma. Perearst väitis, et pool tundi? Mulle tundub see aeg väga pikk.
Tänan Teid vastuse eest!

Vastus: Mai Maser, meditsiinidoktor (MD, PhD), Figuurisõbrad programmi peakonsultant, OÜ Figuurisõbrad, www.figuurisobrad.ee

Tere,
Imiku toidusedelis alustatakse tahke toiduga 5.-6. elukuust. Esialgu antakse proovida väikeses koguses ja järk-järgult tuleb juurde igal kuul üks tahke toit. See aeg on teie lapsel juba nn. läbi käidud ja praegu, kus ta on 1a 9-kuune, peaks sööma kõike. Küsimus on alati allergias, mistõttu on eri soovitused. Munakollast võinuks ta süüa 8 kuu vanusest alates esialgu väikesest kogusest, nt veerand munakollast, siis aga kuu jooksul terve munakollane ja edasi muna 2-3 korda nädalas. Kuna munavalge võib põhjustada allergilist reaktsiooni, siis see ei sobi alla 1 eluaasta. Soovitav on muna keeta kuni 10 min.

Lugupidamisega,
Mai Maser