Toitumine ja ülekaalulisus


Küsimus: Sünnituse järgselt ei taha kehakaal kuidagi langeda, mida teha?30.11.2011

Tere,
Olen 22-aastane, 1 lapse ema. Olen 169 cm pikk ja kaalun u 90 kg.
Kaalus võtsin juurde rasedusega. Nüüdseks on mul laps 4-kuune. Liigun palju, aga kaal seisab ikka ühe kohapeal. Käin ka vähest aega jõusaalis ratast sõitmas.
Söön ma endaarust suhteliselt normaalselt:
Hommikuti kohvi (must, suhkruga) ja paar võileiba.
Lõunal sama.
Õhtul (kella 5 aeg) sooja sööki. (portsjon ei ole suur)

Kas oskaksite aidata, mida ma peaksin oma söömises muutma, või mida tuleks teha, et kaal ka langema hakkaks?

Vastus: Kaja Torm, Figuurisõbrad programmi konsultant, OÜ Figuurisõbrad, www.figuurisobrad.ee

Tere!
Selleks, et kaal liikuma saada, on ilmselt vaja teha muudatusi söömises. Kahjuks ei selgu kirjast, kas toidate last rinnaga? Süües hommikuks ja lõunaks võileibu, pole ilmselt parim valik – toiduvalik jääb ühekülgseks. Selleks, et kaal alanema hakkaks, oleks vaja jälgida toidu mitmekülgsust ja piisavust, samuti toitumisrütmi. Soovitav on süüa 3 põhitoidukorda ja 1-2 vahepala. Ainuüksi vähe söömine ei aita. Süües toidukordadel vähe ja üksluiselt, tingib see toidukordade vahel pideva näksimise - viiluke siit, suutäis sealt, magus küpsis, komm vms ja see võib toimuda automaatselt, endale tunnistamata.
Mida võiks silmas pidada: iga toidukorra juurde suur pihutäis köögivilju või kaunvilju kas toorelt või hautatult, vahepaladeks puuvilju. Lõunasöök peaks olema mitmekülgsem, sisaldades rohkelt köögivilja, liha või kala ja juurde kartul, riis või makaron.
Juua umbes 6 klaasi vett päevas. Ka õhtuse sooja toidu puhul sõltub väga palju toidu valmistamise viisist. Hoolitseda selle eest, et õhtune toidukord oleks kerge ja sisaldaks taist liha või kala, köögivilja, mõõdukalt piimatooteid. Toidu valmistamisel jälgida teadlikult lisatava rasvaine hulka – parimad valmistusviisid on keetmine, hautamine, ahjus valmistamine st kõik see, mis ei nõua palju rasva. Piimatoodete puhul valida väherasvasemaid, n 10% hapukoort, väherasvast kohupiima jne. Selleks, et saada täielikku ülevaadet oma toitumisest, soovitan näiteks 1 nädala jooksul kõik kirja panna, mis suhu lipsab. Sellega võib näiteks pöörduda ka toitumisspetsialisti poole, kes oskab siis juba anda konkreetseid soovitusi.
Palju edu!