Toitumine ja ülekaalulisus


Küsimus: Mis vahe on kiiresti ja aeglaselt imenduvatel süsivesikutel?14.02.2012

Tere!
Sooviksin teada, mis vahe on kiiresti imenduvatel süsivesikutel ja aeglaselt imenduvatel. Paluksin ka näiteid mõlema kohta.

Vastus: Kaja Torm, Figuurisõbrad programmi konsultant, OÜ Figuurisõbrad, www.figuurisobrad.ee

Tere!
Toidust saadavad süsivesikud võib jagada kahe rühma – kiiresti imenduvad süsivesikud ja aeglaselt imenduvad süsivesikud - nende toime organismis on oluliselt erinev.

Kiiresti imenduvad süsivesikud tõstavad pärast söömist kiiresti veresuhkru taset, mille tulemusel paisatakse suurem hulk insuliini verre, mis viib veresuhkru kiiresti normi, kuid kiire suhkrutaseme kõikumine (langetamine) tõstab isu ja koormab organismi. Nendes toiduainetes on vähe vajalikke toitaineid. Kiiresti imenduvad süsivesikud sisalduvad suhkrus, maiustustes, kondiitritoodetes, valgetes jahutoodetes ja magustes jookides.

Aeglaselt imenduvaid, kompleksseid süsivesikuid sisaldavad toiduained tõstavad veresuhkru taset aeglasemalt ja ühtlases tempos, organism seedib neid toiduaineid kauem ja energiat antakse organismi ühtlaselt. Need toiduained täidavad kõhtu pikemaks ajaks, sisaldades hulgaliselt vajalikke kiudaineid, vitamiine ja mineraalaineid. Aeglaselt imenduvad süsivesikud sisalduvad täisteratoodetes (täisteraleib, täisterapasta, jämedad kaerahelbed, pruun riis), puu- ja köögiviljades ja kaunviljades. Seega kasutades valdavalt toiduaineid, mis sisaldavad aeglaselt imenduvaid süsivesikuid, on kasu mitmepoolne – keha on varustatud vajalike vitamiinide, mineraalide ja kiudainetega, kõht püsib kauem täis ja veresuhkur püsib stabiilsena, enesetunne on hea.

Edu soovides!
Kaja Torm