Toitumine ja ülekaalulisus


Küsimus: Kehamassiindeks üle 30-ne (rasvumine), kuidas saada normaalkaalu?23.02.2012

Naine 47a, 159 cm ja 111 kg.
Juhtusin lugema artiklit, kus teemaks oli ülekaal. Arst vastas küsimustele.
Kehamassiindeksiga üle 30, on tegemist III astme rasvumisega. Kui lisaks sellele, on tegemist veel üleminekueas naisega, kel diagnoositud mõni krooniline haigus, on olukord kaalu langetamiseks lootusetu. Abi on ainult maovähenduse operatsioonist.
Kas tõesti on see nii? Minul on paar kuud tagasi diagnoositud kilpnäärme alatalitus ja juba on selgunud, et kilpnäärme rohi tekitab tugeva maoärrituse.
Kuidas mina saaksin normkaalu?

Vastus: Kaja Torm, Figuurisõbrad programmi konsultant, OÜ Figuurisõbrad, www.figuurisobrad.ee

Tere!
Tõepoolest, Teie puhul on tegemist väga suure ülekaaluga, mille puhul tegemist suurte terviseriskidega. Selleks, et olukorda muuta ja saavutada püsivamaid tulemusi, on vaja eelkõige tegeleda ülekaalu põhjusega. Maovähendusoperatsioon on viimane, mida proovida ja pealegi ülekaalu põhjust likvideerimata pole tulemus püsiv.
Esmalt soovitan käsile võtta igapäevane toitumine ja teha selles muutusi nii, et oleks tagatud mitmekesisus ja vähekalorilisus (puu- ja köögiviljad, mõõdukalt taimset rasva, väherasvased piimatooted, taised lihatooted ja kala, täisteratooted). Vältida rasvaseid toiduaineid, maiustusi, magusaid jooke, saiakesi jne. Lisaks on oluline korrapärane toitumisrütm – toidukordi päevas 4-5. Kuna kilpnäärme rohud ärritavad magu ja tekitavad suuremat söögiisu, mis omakorda võib viia kehakaalu jätkuvale tõusule, on vaja väga teadlikult toituda. Esmalt soovitan pidada 1 nädal täpset toidupäevikut ja seejärel pöörduda toitumisspetsialisti poole, kes aitab toidusedelit korrigeerida. Tihti on raske üksi hakkama saada, seepärast soovitan võimalusel Figuurisõprade gruppi, kus kokkusaamine toimub iga nädal, mille raames saab tagasisidet ja nõuandeid järgmiseks nädalaks nii toitumise kui liikumise osas, samuti aitab see hoida motivatsiooni ja on suureks toeks. Figuurisõprade programmi aluseks on võetud ametlikud Eesti toitumissoovitused ja tagatud on tervislikkus. Tegemist ei ole dieedi vaid õige toitumise õppimisega. Soovitan tutvuda www.figuurisobrad.ee kodulehega.

Soovin positiivsust ja sihikindlat tegutsemist!
Kaja Torm