Toitumine ja ülekaalulisus


Küsimus: Kuidas kaalu kontrolli alla saada, kui liikumine on raskendatud?06.04.2012

Tere,
Mul on palju kirjutada. 1991. aastal võtsin ma kaalust alla ja jäin depressiooni. 1996. aastal sain invaliidsusgrupi ja siiani olen depressiooni tõttu grupil. Olen sündinud kõverate jalgadega ja ei saa joosta (põlveliigeste nihestus). Kui väljas on libe, ei lähe ma kodustki välja. Praegu olen 52-aastane. Kolm aastat tagasi saabus kliimaks ja hormoonide puuduse tõttu kaotasin tihti teadvuse ja kukun. Samal ajal hakkas vererõhk piinama. Nii, et mul ei olnud jõudu kaalu jälgida. Ma olen 156 cm pikk ja kaalun praegu 120 kg. Kõik need kolm aastat käisin nagu purjus.

Jalavalu pärast liigun vähe. Eelmine aasta kaotas mul radikuliidi pärast pool jalga tundlikusse ja mul on raske kõndida. Ma saan aru, et liigne kaal segab, aga kuidas sellest lahti saada, ma ei mõista. Liigne kaal soodustas minu haigusi ja väheliikuv elu ei aita tast lahti saada. Depressioon nõuab magamist nii öösel kui päeval. Nii sügav depressioon nõuab nagu diabeetki sagedat söömist. Praegu ma ei söö nii tihti, aga liigun ikka vähe. Tahaks kas või 20 kg alla võtta, aga kuidas? Jalgratta simulaatori kasutamine on raskendatud vererõhu pärast. Ilusa ilmaga tahaks jalgrattaga värskes õhus sõitmas käia. Aga see ei aita. Aidake mind kuidagi. Võib olla on mingi nõks istudes kaalust alla võtta?

1991. aastal ma võtsin natukene alla - ei söönud magusat ja saia. Siis jäin haigeks ja ei julge uuesti sel viisil kõhnuda. Aga sellist kaalu kanda on väga raske. 24. aprillil tuleb mul songa lõikus. Selleks ajaks tahaks 5 või kasvõi 2 kg maha võtta. Isegi ühe kilo kaupa oleks väga hea maha võtta.
Ette tänades!

Vastus: Mai Maser, meditsiinidoktor (MD, PhD), Figuurisõbrad programmi peakonsultant, OÜ Figuurisõbrad, www.figuurisobrad.ee

Tere,
Kuna te saate vähe liikuda, siis vajate täpset toitumisjuhist. Kindlasti tuleb päevane üldkaloraaž hoida madalal, kuid toidus peavad olema kõik vajalikud toitained. Suhkrut ja saia ei ole mingil juhul vaja, süsivesikud tuleks saada kiudainerikkast toidust (nt. kliipudrud, puu- ja köögiviljad). Vaja on süüa kala, taimseid õlisid, juua vett. Teie toidusoovitusi ja menüüd aitavad teha figuurisõprade mentorid (rühmajuhid). Liikumise osas soovitan teha päeva jooksul harjutusi veepudelitega, mida saab teha ka istudes. Ikkagi täpsed juhised ja õpetused saate liikumistreeneritelt. Nad näitavad ilusasti ette kõik selle, mida on vaja. Kuid ebareaalne on kaalus maha võtta vähem kui 3 nädalaga väga palju, aga 2 kg on reaalne! Soovin Teile edu!

Lugupidamisega,
Mai Maser