Toitumine ja ülekaalulisus


Küsimus: Soovin kaalus alla võtta, miks trenn ja dieedid ei toimi?04.05.2012

Tere,
Olen juba pikemat aega üritanud kaalus alla võtta ja keha natukenegi trimmi saada. Olen proovinud dieete ja trenni teen ka, aga kõik mis asub nabast allpool on kogu aeg sama. Jalad on nagu puupakud ja tagumikust ei maksa rääkidagi.
Miks trenn ja dieedid ei toimi? Kas probleem võib olla milleski muus?
Trenni teen muidugi edasi (istuma pole jäänud) ning jälgin ka üsna karmilt, mida söön.

Vastus: Kaja Torm, Figuurisõbrad programmi konsultant, OÜ Figuurisõbrad, www.figuurisobrad.ee

Tere!
Ilmselt on Teie puhul on tegemist kehatüübiga, mil keharasvad kipuvad ladestuma alakehale. Kehatüüp on ühelt poolt geneetiline, kuid teiselt poolt reguleeritav elustiiliga. Kehatüüp määrab ära ainevahetuse iseärasuse. Teie kehatüübi (Endomorf) puhul on ainevahetus aeglasem, mille tulemusel salvestab organism toiduenergiat rasvana kergemini.

Alakeha rasv allubki raskemini jõupingutustele, seepärast edu saavutamine nõuabki pikemat aega ja kannatlikkust. Kõige suurem vaenlane on dieeditamine (ühekülgne ja liiga vähekaloriline), mil aeglustub ainevahetus ja pärast dieeti rasva salvestumise võime suureneb. Süüa tuleb regulaarselt, kindlatel kellaaegadel 3,5 – 4 tunniste vahedega. Õhtueined peaksid olema süsivesikutevaesemad ja sisaldama rohkem valku ning köögivilja. Süsivesikutest sobivad kiudainerikkad, soovituslikult hommiku ja lõunasöögiks – tatar, kaerahelbed, täisteratooted, puuviljad jne. Järjepidev treenimine kiirendab ainevahetust ja põletab rasvu. Sobib rahuliku pulsiga rasvapõletustreening. Pidev õige toitumine ja igapäevane füüsiline aktiivus (elustiil) võib anda aja jooksul häid tulemusi! Edu ja jõudu!