Toitumine ja ülekaalulisus


Küsimus: Kehakaal ei lange, mida peaksin muutma?15.09.2012

Tere,
Olen üsna noores eas, alla 15 aasta vana. Olen 161 cm, kuid kehakaalu ma öelda ei soovi. Ma ei saa aru, miks minu kaal ei lange. Käin hetkel peaaegu iga päev jooksmas ja kui kooli kõrvalt aega on, hakkan varsti ka lasketiirus käima. Kirjutan ka oma toitumisest, et saaksite öelda, mida ma muutma peaksin. Hommikuti enne kooli ma eriti ei söö, kuna mul tekib väga kahtlane iivelduse tunne, nii et jätan söömata. Koolis lõuna ajal ka alati ei söö. Tean, et toidu kallal vinguda ei tohiks, aga lihtsalt nagu pole isugi koolis. Ja kui koju tulen, siis ma söön ja söön isegi rohkem kui vaja ning lisaks veel õhtul kui ema ja isa süüa teevad...
Kas ma peaks midagi muutma? Joon ka limonaade ja söön magusat. Olen mõelnud need ära jätta, kas siis peaks ka hakkama kaal langema?
Palun andke nõu, mida ma peaksin muutma. Sooviksin võtta alla kindlasti 20 kilo, ehk oskate aitata.
Tänud

Vastus: Mai Maser, meditsiinidoktor (MD, PhD), Figuurisõbrad programmi peakonsultant, OÜ Figuurisõbrad, www.figuurisobrad.ee

Tere,
Söömise osas on võrdselt tähtsad kaks asja: kuidas ma söön ja mida söön. Teil on oluline need mõlemad asjad nn. korda teha, siis hakkab kehakaal ka kohe langema.
Kuidas süüa: toidukordi peab olema 4-5 ja igal korral sobiv toiduvalik. Korraga süüa vähe, muidu näljatunne viib õhtusele ülesöömisele. Väga oluline on just hommikune söömine!!!
Mida süüa: palun vaadake toitumise soovitusi aadressil: www.toitumine.ee
Need tuleks põhjalikult läbi mõelda ja endale selgeks teha iga toidugrupi osas.
Kui on raskusi, soovitan leida endale sobiv figuurisõprade rühm, seal mentor juhatab koos vajalike menüüsoovitustega ja aitab startida. Kindlasti saate hakkama, aga esialgu on vaja abi ja ühtlasi saada tagasisidet. Kord nädalas vajaksite nõustamist seniks kuni olete toitumisharjumusi suutnud muuta.

Parimate soovidega,
Mai Maser