Toitumine ja ülekaalulisus


Küsimus: Kas ilma keetmata linaseemned sisaldavad tõesti sinihapet?11.12.2012

Olen tarvitanud purustatud linaseemneid pea igapäevaselt ühe teelusikatäie, näiteks jogurtis vmt. Juhtusin lugema ajakirja "Tiiu", kus Selma Teesalu ütleb, et neid ei tohi ilma 10 min keetmata kasutada, kuna nad eraldavad mingit sinihapet ja see on kahjulik. See hirmutas päris ära. Samas on ju ka poetoodetel vähesel määral keetmata kujul linaseemneid lisatud. Kas oluline on kogus? Kuidas siis ikkagi võib neid linaseemneid kasutada, mida on ju peetud kasulikuks mitmete väärtuste poolest?

Vastus: Mai Maser, meditsiinidoktor (MD, PhD), Figuurisõbrad programmi peakonsultant, OÜ Figuurisõbrad, www.figuurisobrad.ee

Tere.
Linaseemned sisaldavad rohkesti limaainet linamariini. See vabastab soolestikus seedimisel sinihapet. Sellepärast tooreid seemneid ei või toiduks kasutada. Umbes 10-minutilise keetmise jooksul toksilisus kaob. Sellepärast on soovitav valmistada supilusikatäiest linaseemnetest klaasis kuumas vees tõmmis 10 min keetmisega. Seejärel lasta seista 6-8 tundi ja siis hakata tarvitama - võtta sisse 1-2 supilusikatäit korraga.
Kui linaseemneid on kasutatud toidulisandites, siis on märgitud juurde ööpäevane annus.

Lugupidamisega,
Mai Maser