Toitumine ja ülekaalulisus


Küsimus: Kas toidulisandis (Raspberry Ketone Forte) sisalduv hormoon (adiponectin) võib organismi loomulikku ainevahetust häirima hakata, kui selle kasutamine lõpetatakse?17.01.2013

Tere,
Praegu reklaamitakse internetis jõudsalt toidulisandit Raspberry Ketone Forte, http://www.raspberryketonesforte.com/ee/, mis põletavat kõige tõhusamalt kõhurasvu. Sellega seoses tekkis küsimus, kas selles tootes leiduv hormoon (adiponectin) võib organismi loomulikku rasvade ainevahetust häirima hakata, kui selle kasutamine lõpetatakse?

Vastus: Adik Levin, meditsiinidoktor (MD, PhD, MSc.D), õppejõud/professor

Toidulisandite kasutamise probleem on väga tõsine probleem. Tihti firmad, kes tarnivaid toidulisandeid, soovitavad kasutada neid kui ravimeid. Probleem on aga selles, et ravimite kasutamisele eelnevad väga tõsised uuringud ja seejärel vaadatakse selle ravimi kasutamist üle iga riigi Ravimiametite poolt. Toidulisand on aga toit ja neid ei kontrollita nii nagu ravimeid. Loomulikult firma, kes toodab toidulisandeid, reklaamib seda kui väga efektiivset. Nende info on alati positiivne. Kuna puuduvad erapooletud uuringud selle toidulisandi kohta, siis mitte keegi maailmas ei saa anda vastust Teie küsimusele. Selleks aga, et uurida erapooletult toidulisandi koostist ja mõju, on vaja laboratooriumit ja suurt investeeringut.
Omalt poolt ütleks, et toidulisandite võidukäik on globaliseeruva maailma turumajanduse produkt. Tähtsam on kasutada mitte toidulisandeid aga õigesti toituda ja liikuda.
Teile edu ja head tervist soovides,
Dr. Adik Levin