Toitumine ja ülekaalulisus


Küsimus: Kuidas koduste ja lihtsate viisidega kaalu kontrolli all hoida?05.02.2013

Tere.
Olen 45-aastane naine, kaalun 62 kg ja pikkus 166, kaal ei lange, vaid aina tõuseb, lisaks sellele võtan osteoporoosi ravimeid, menopausi eelne seisund algas juba enne 40-ndat eluaastat, siis hakkaski kaal ka tõusma, arst mul dieeti eriti pidada ei luba, kuna niigi on luude hõrenemine, hiljuti kaotasin ka oma töökoha, nii et liikumist ka suurt pole, trennis käimise võimalus ka puudub, kuna elan maal ja pole meil siin selliseid võimalusi. Lisaks sellele puudub ka sissetulek, ainult töötu abiraha. Seega jäävad tasulised trennid ja abid minu jaoks ära. Söögiisu on ka hea, vahest muidugi meeletu magusa isu ka, seda suudan ikka ohjeldada, aga mitte alati. Minu trenniks on ainult kodune majapidamine, puude tuppa kandmine jne, käin ikka muidugi kõndimas ka, aga sellest pole abi. Ehk oskate mullegi midagi tõhusat soovitada, et mida süüa ja kui palju süüa, putru ma kohe üldse ei taha. Päikest teile ja jään teie vastust ootama.

Vastus: Mai Maser, meditsiinidoktor (MD, PhD), Figuurisõbrad programmi peakonsultant, OÜ Figuurisõbrad, www.figuurisobrad.ee

Tere,
Te kirjeldate suurepäraselt kõiki tegureid, mis soodustavad ülekaalu teket. Proovime nendest ükshaaval jagu saada.
1. Ääretult oluline on ka koduse elukorralduse juures teha kindel kellaajaline päevakava, kuhu kuulub 3 söögikorda, lisaks 1 vahepala. Regulaarne söömine, vähe korraga, aitab magusaisust ka lahti saada.
2. Odav sportimine on igapäevane hoogne kepikõnd, mida võiks olla isegi 2 korda päevas! Ajaliselt peaks olema 45 min või 1 tund korraga - alguses lühem aeg, tasahaaval pikendage aega. Liikumine kiirendab vereringlust ja ainevahetust ning kulutab rasva.
3. Osteoporoos ei takista teil päevast toidu kaloraaži vähendada. Piima ja piimatooteid ei tohi ära jätta, kuid piisab kahest ühikust, mille all ma mõtlen - kas 1 klaasi petti ja 100 g lahjat kodujuustu või mingi teine variant (n. maitsestamata jogurt ja määrdejuust jne). Kuid köögivili iga päev ja kala 2-3 korda nädalas peaksid olema menüüs.
4. Puder, kliipudrud on head, lahjad ja hästi kõhtu täitvad. Kui aga need kuidagi ei sobi, siis kanamuna, sepik, täisteraleib koos punapeedi-küüslaugusalatiga või mingid teised köögiviljasalatid sobiksid.
Täpsemaid toiduvalikuid leiate raamatust "Kaalul on ülekilod. Nõuanded ja edulood neile, kel aastaid üle 40". Selles on ka rohkesti retsepte, mis just teile sobivad. Raamatut saate raamatukogust laenutada.
Soovin teile järjekindlust, siis olete ka edukas.

Lugupidamisega,
Mai Maser