Toitumine ja ülekaalulisus


Küsimus: Kas linaseemnekeedust on gastriidi ravis mõtekas kasutada?05.02.2013

Tere,
Küsin veelkord linaseemnetõmmise kohta, kuna olen peale omeprazoli-kuuri lõpetamist endiselt hädas ägeda gastriidiga. Olen palju lugenud ja uurinud, kuid endiselt jääb selle valmistamine selgusetuks. Kuna toidan ka 8-kuust last rinnaga, on see minu jaoks eriti oluline. Kas linaseemnekeedust valmistades peaks peale 10-minutilist keetmist siiski SEEMNED VÄLJA KURNAMA ja uuesti läbi keetma (nagu on mõnel pool soovitatud) või piisab 1 keetmisest. Olen mõlemad variandid läbi proovinud, kuid teisel keetmisel ei jää limast eriti midagi alles. Samas tahaksin olla veendunud, et sinihape on sellest vedelikust kadunud, mida pikalt ja igapäevaselt tarvitama plaaniksin hakata.

Või ei ole keedus gastriidi ravis Teie arvates mõtekas? Palun abi.

Lugupidamisega
N, 27, 161, 50.

Vastus: Mai Maser, meditsiinidoktor (MD, PhD), Figuurisõbrad programmi peakonsultant, OÜ Figuurisõbrad, www.figuurisobrad.ee

Tere,
Linaseemnekeedise valmistamiseks üheks päevaks piisab 2 spl linaseemnetest. Laske neil seista külma vee all vähemalt 2 tundi. Seejärel loputage sõelal leige veega üle. Ajage klaas vett keema ja asetage pestud seemned keedunõusse, keetke 10 minutit. Jahutage ära ning siis valage sõelale ning kurnake vedelik välja. Seemnekestad jäävad sõelale, need visake ära ja jooge ainult saadud sültjat vedelikku hommikul enne sööki mõned lonksud.
Kaks korda ei ole vaja keeta. Vajadusel võite seda jooki juua veidi mitme söögikorra eel.
Kuid kogu gastriidi ravi küsimustes hoidke ikka kontakti perearstiga, sest vaja on tagasisidet haiguse kulu kohta. Siis oskab ta ravi kõige paremini korraldada.

Lugupidamisega,
Mai Maser