Toitumine ja ülekaalulisus


Küsimus: Kas väikse raha eest on võimalikult tervislikult süüa?26.03.2013

Tere!
Olen 17 aastat vana (augustis saan 18), 183 cm pikk ja kaalun 115 kg.
Varem käisin regulaarselt jõusaalis, aga enam pole aega olnud eriti, kuna kool segab. Saan ka ise aru, et toitumine on täiesti korrast ära - söön siis, kui tunnen, et kõht on tühi, tavaliselt kiiresti valmivaid toite. Hommikuti ei ole aega süüa teha, esimene söögikord on umbes 4 paiku. Kuu lõppudes toitun tavaliselt ainult kiirnuudlitest. Olen juba aastaid mõelnud, et pean hakkama sööma korralikult.
Küsimus on selles, kas 140€ eest kuus on üldse võimalik süüa tervislikult, et saada kätte kõik vajalikud ained, kui käin 3 korda nädalas ka jõusaalis?

Vastus: Mai Maser, meditsiinidoktor (MD, PhD), Figuurisõbrad programmi peakonsultant, OÜ Figuurisõbrad, www.figuurisobrad.ee

Tere!
Kui raha napib, on väga oluline hea menüü planeerimine. Jahutoitude (ka nuudlid) ja maiustuste asemel sööge meie köögivilju ja kartulit.
Kartuli osas on suur individuaalsus - mõnele sobib väga hästi ja kehakaal püsib normis. Muidugi kindlasti keedetud kartul, mitte praetud!!! Kapsas, porgand, punapeet on odavamad valikud, jooge petti. Munaroad on tervislikud, neid võiks olla üle päeva. Kuid hommikupuder täistera kaera- või mitmeviljahelvestest on kasulik ja vajalik. Selle võite õhtul valmis keeta. Esmalt mõelge hoolikalt päevased sobivad söögiajad ja siis rahakoti järgi saab teha valikuid nii, et nälga ei oleks. Kolm söögikorda peaks kindlasti olema. Koolis on teil tervishoiutöötaja, võtke temaga kontakti ja te saate kindlasti head nõu. Ühekordsest jutust ei piisa, proovige muutusi teha ja konsulteerige korduvalt, siis jõuate ka õnnestumisteni. Sama puudutab treeningkoormust - toidu- ja treeningpäeviku pidamine aitab olukorda hinnata ja teha sobivaid soovitusi.
Lugupidamisega,
Mai Maser