Toitumine ja ülekaalulisus


Küsimus: Kas sellest on miskit halba, kui ma tarbin päevas tõenäoliselt liiga palju kiudaineid?29.03.2013

Tere!
Kas sellest on reaalselt ka miskit halba, kui ma tarbin tõenäoliselt liiga palju kiudaineid päevas? Põhjus, miks seda teen - toidab hästi kõhtu, vähe kaloreid (nisukliid). Mida ma siis tarbin? Hommikul söön putru (kaerahelbed + 5-10spl nisukliisi), päeva jooksul 2-3 viilu leiba, õhtul veel mõned spl täied müslit, 2spl linajahu ja paar spl nisukliisi.

Vastus: Mai Maser, meditsiinidoktor (MD, PhD), Figuurisõbrad programmi peakonsultant, OÜ Figuurisõbrad, www.figuurisobrad.ee

Tere,
Päevane kiudainete hulk peaks täiskasvanul olema 25-35 g. Kui põgusalt teie toiduvalikut vaadata, siis www.nutridata.ee andmetel:
kaerahelbepudruga saate kiudaineid 2-3 g,
lisaks nisukliid 1 sl umbes 2 g ...kuni 20 g,
leivast 6 g
müsli 1 sl ... 0,6 g
linajahu 1 sl ... 2,3 g
lisaks veel nisukliisid ... umbes 4 g
Aritmeetiliselt tuleb kokku umbes 36 g. Ohtlikuks peetakse eriti nisukliidega liialdamist (üle 40 g), kuna nad seovad mineraalaineid (ka kaltsiumi!) ühenditesse, millistest organism ei saa neid kätte.

Soovitan pisut kiududega tagasi hoida, kuna kindlasti on teie menüüs veel teisigi kiudaineid sisaldavaid toite, mida ehk siin arvestuses ei ole.
Valige mitmekülgne menüü, kus oleks lisaks ka hästi kõhtutäitvaid proteiine, sööge aedvilju ja kaunvilju, kõik need toidud sobivad erinevatesse kombinatsioonidesse, kus ei teki ülekaalu ohtu ja kõht on täis.

Parimate soovidega,
Mai Maser