Toitumine ja ülekaalulisus


Küsimus: Kust alustada kaalu maha võtmisega?14.06.2013

Tere!
Olen ülekaaluline, soovin saada ideid, kuidas kaaluprobleemiga hakkama saada. Ja millega alustada. Ei oska kusagilt otsast alata. Olen juba pikka aega hoogu võtnud, et alustan dieeti jne, kuid sinna paika on need jäänudki. Kaaluprobleem on mulle väga suureks koormaks (olen ülekaaluline olnud terve elu ja nii suur pole minu kaal veel kunagi olnud...). Mõni päev on asi korras ja mõnikord ei taha enam peeglisse vaadatagi. Viimane laps sündis kolm kuud tagasi ja peeglist vastu vaatav pilt on kohutav. Lihtsalt meeletu masendus tuleb peale, iga päev ainult keerleb peas see, milline jube välja näen.
Lihtsalt peab kusagilt otsast algama.
Enam ei suuda!
Olen 29-aastane, kahe lapse ema, 165 cm pikk ja kaalun 93 kg. Liigun, päevas ikka 2-3 km korraga käruga, vahest jalgrattaga 10 km, kuid söömine on nagu on millal juhtub ja mida. Kuid rämpstoit ja igasugused magusad joogid pole minu toidulaual kunagi olnud. Kõige hullem on näksimine, ei suuda ennast tagasi hoida. Muidu tervis on korras, vererõhk normis ja enesetunne hea, jaksan kõike teha mis ette võtan. Kuid keha on nagu rasvakott! Eriti hull on kõht, mis lihtsalt ripub üle püksiserva, kuidas küll sellest lahti saada?

Millest peaksin alustama (millised toidud peaksin välistama, mitu korda päevas sööma, kui suures koguses, palju liikuma )?

Tänan vastuse ja abi eest

Vastus: Kaja Torm, Figuurisõbrad programmi konsultant, OÜ Figuurisõbrad, www.figuurisobrad.ee

Tere!
Kaaluprobleemi lahendamine on pikemaajalisem ettevõtmine ja see pole sugugi raske kui järk-järgult muuta oma söömist üha tervislikumaks. Dieedid, mis on ühekülgsed, ei anna püsivat tulemust – pärast dieedi lõppemist endine kaal taastub ja tihti lisandub rohkemgi. Seepärast soovitan rahulikult läbi mõelda oma söömised ja leida sobivaim kuid tervislik viis igapäevaseks toitumiseks, mitte piinata end kasutute dieedimõtetega. Siinkohal soovitan pöörduda võimalusel Figuurisõbrad gruppi, kus saab konkreetse plaani alustamiseks, mis ka Teie ellu sobitub. Kuna Teil on 3-kuune laps, ei selgu kirjast, kas toidate last rinnaga. Lisan siia paar lihtsat punkti, mis aitavad alustada ja annavad juba paari nädalaga märgatava tulemuse.
Nagu teie kirjast selgub, on teie söömine "nagu on millal juhtub ja mida". Alustage sellest, et
1)Planeerige regulaarsed toidukorrad ja sööge 3 põhitoidukorda ja 1-2 vahapala päevas nii, et toidukordade vahed poleks pikemad kui 3-4 tundi. Toidukorrad peaksid olema piisavad ja toidukordade vahel juua ainult vett.
2)Valmistage toitu põhitoiduainetest ja vältige valmistoite ning näkse.
3)Hommikusöögiks puder või paar võileiba, vahepalaks puuvili, lõunaks paar kartulit või tass riisi või pastat (soovitav täistera), juurde pool taldrikutäit köögivilja ja tükike liha või kala soovi korral. Õhtupoolikune vahepala võiks olla näiteks võileib, köögiviljadega, juustuga vm ning õhtuks köögivili koos liha, kala, mereandide, kodujuustu, juustu vms. samuti sobivad õhtuks salatid, mis sisaldavad palju köögivilja, kuid ka valku ja/või piimatoodet ning väheke leiba vm teraviljatoodet. Köögiviljasalatitesse lisage mõõdukalt soovituslikult oliivi- või rapsiõli.
4)Toidukordade vahel jooge vett!
5)Kõikvõimalike maiustuste, kondiitritoodete, saiakeste ja muu taolisega püüdke jääda mõõdukaks (vähe ja harva – pidupäeval v pühapäeval) ja sel juhul planeerige need oma toidukorra osaks.
Selline toitumisviis välistab liiga tühja kõhu ja vajaduse pidevalt näksida. Samas saab põhitoiduainetest kõige paremini vajalikke toitaineid mõõduka kalorihulgaga. Rasvasemaid toiduaineid (nii liha kui piimatoodete osas) sööge koguseliselt vähem – väike tükike, viil, paar supilusikat jne ja hoolitsege, et iga kord kui sööte, ei puudu taldrikult mitmevärviline köögivili. Tihti on just toitumisel suurem mõju kaalu alandamises võrreldes liikumisega. Liikuda aga on vaja – iga päev! - soovitav vähemalt 45 minutit kuni tund korraga reipalt (n kõnd, jalgratas vm). Liikuge nii, et tunnetate koormust, keha muutub kergelt higiseks. Kui kaal alanema hakkab ja jõudu tuleb juurde, saab lisada nii intensiivsust kui pikendada aega.
Kokkuvõtvalt on Teil oluline planeerimine – söögiajad ja toidud – see aitab astuda esimese sammu. Andke endale ja oma kehale aega ja võimalusel konsulteerige Figuurisõbrad spetsialistiga, kes oskab teid suunata mööda lühemat ja lihtsamat rada heasse kehakaalu. Ilusat suve ja edu!