Toitumine ja ülekaalulisus


Küsimus: Kuidas pärast sünnitust oma tavakaalu tagasi saada?25.07.2013

Tere,
Olen 29-aastane naine, pikkus 1,70 ja kaal 78 kg.
Kuidas saada soovkaalu, kui toidan rinnaga last ja sünnitusest on möödas 2 nädalat. Enne rasedust olin 60 kg.
Kui kaua võib aega võtta, et oma 60 kg tagasi saada ja millist toidumenüüd jälgida?
Tänan vastuse eest!

Vastus: Mai Maser, meditsiinidoktor (MD, PhD), Figuurisõbrad programmi peakonsultant, OÜ Figuurisõbrad, www.figuurisobrad.ee

Tere,
Kogunenud kilod on vajalikud rinnapiima tekkeks. Tavaliselt 6-kuulise imetamisega langeb kehakaal keskmiselt 7 kg, kuna imetamine vajab lisaenergiat. Vahel võtab lisakilode kaotamine rohkem aega. Igatahes imetamise ajal ei ole vaja süüa kahe eest, kuid ka liigseid piiranguid ei ole hea teha. Laps vajab rinnapiima! Enne lapse 10-kuuseks saamist ärge vähendage imetamist ning arvestage, et rinnapiima kogus ei sõltu niivõrd teie poolt söödud toidu hulgast, kui imetamise sagedusest. Tavalised soovitused on need, et mitte liialdada magusa ja rasvasega. Juua on vaja 600-700 ml rohkem tavalisest.
Sobivad täisterapudrud, liha (taine filee), kala, piimatooted, köögiviljad rohkem hautatult lapse esimestel elukuudel. Algul sööge ettevaatlikult ka puuvilju selles mõttes, et lapsel võivad tekkida seedehäired. Kui ei ole probleemi, siis 200-300 g päevas. Jälgige kõiki tervisliku toitumise põhimõtteid ning ärge hakake eksperimenteerima eri dieetidega. Tasahaaval suurendage liikumist, koos lapsevankriga on see päris hea treening! Ka see aitab taas heasse vormi saada. Kui Teil on lisa probleeme, siis saate nõustamist Figuurisõprade (kaalujälgijate) rühmas, kus on eraldi soovitused imetavatele emadele. Võite seal käia mõned korrad, siis saate tuge tervisliku toidu valikuks! Teie kaal läheb kindlasti normi!

Lugupidamisega,
Mai Maser