Toitumine ja ülekaalulisus


Küsimus: Kuidas edasi kaalu langetada, kui sain 25 kilo alla, kuid nüüd oleks nagu surnud punktis, kaal enam ei vähene?10.09.2013

Tere!
Olen 2 aasta jooksul kaalust alla saanud 25 kg. Lasin koostada spetsiaalse toitumiskava ja see tõega toimis hästi. Praegu olen aga juba aasta aega enam-vähem samas kaalus ja kaal enam ei taha kuidagi väheneda. Oleks vaja veel vähemalt 10 kg alla võtta. Momendil kaalun oma 168 cm pikkuse juures 94 kg. Hommikul jalutan koeraga ja õhtul teen tunnikese kepikõndi aga kaal ei lange. Vett joon 1,5 l lisaks teele ja kohvile. Olen nõu pidanud ka oma isikliku konsultandiga aga olen nagu kännu taha kinni jäänud ja edasi ei saa. Võib-olla on Teil mingi hea nipp pakkuda, et asi hakkaks jälle toimima?
Lugupidamisega,

Vastus: Kaja Torm, Figuurisõbrad programmi konsultant, OÜ Figuurisõbrad, www.figuurisobrad.ee

Tere! Nagu Teie kirjast selgub, olete kaalu langetanud väga pikka aega. Paraku ei selgu, mida sisaldas spetsiaalne toitumiskava. See, mis toimis alguses ei pruugi praegu enam töötada. Kui sööte endiselt toitumiskava järgi, siis kas arvestate seda, et olete maha võtnud ja Teie energiakulutus põhiainevahetusele on väiksem - seega mahavõtmiseks peab saama toidust vähem energiat kui varem. Kontrollige üle oma toiduportsjonid. Hea on vahetada toiduaineid - tihti kiputakse sööma ühtesid ja samu toiduaineid pikema aja jooksul. Kas ja kuidas on tagatud toitumise mitmekülgsus? Keha vajab kõiki toitaineid, ka kaalu alandades. Liikumisega on sama lugu - kui olete pikemat aega sama koormusega treeninud, siis keha harjub koormusega ning sellest enam ei piisa kaalu langetamiskes. Teil oleks vaja kas koormust tõsta või siis vahetada liikumisviisi ja teha erinevaid alasid - kepikõnd, rattasõit, ujumine jne sõltuvalt võimalustest. Võib proovida intervalltreeninguid, kus suured koormused vahelduvad kergetega. Hea on selles osas konsulteerida treeneriga.
Kui Teil on võimalus, soovitan pöörduda figuurisõprade gruppi, kus saate mentoriga konsulteerida ja koos otsustada edasise tegutsemise osas tulemuste saavutamiseks.