Toitumine ja ülekaalulisus


Küsimus: Kas toitumisega saaks midagi muuta, kui vererõhk kõigub kuid proovid on korras?18.09.2013

Tere,
abikaasal on umbes pool aastat vererõhk kõikunud - 152/102; 140/92; 120/90 jne
Kehakaal on 100 kg, pikkus 190 cm ja vanus 33 aastat. Perearst tegi vereanalüüsid, mis kõik olid korras (veresuhkur, kolesterool jne). Jäeti nn jälgimise alla - mis tähendab, et midagi ei tehta, ei ole tagasi kutsutud.
Kas peaks uuesti pöörduma perearstile või juba siiski mõne spetsialisti poole?
Ka abikaasa õel on probleeme vererõhuga, eriti just alumise näitajaga (liiga kõrge).
Kui palju ja mida saaks ise ära teha?

Lugupidamisega

Vastus: Mai Maser, meditsiinidoktor (MD, PhD), Figuurisõbrad programmi peakonsultant, OÜ Figuurisõbrad, www.figuurisobrad.ee

Tere,
Kui vererõhk kõigub, siis on olemas risk kõrgvererõhktõveks. Perearsti soovitus on igati õige, kuid täpsustamist vajab kontrollimise sagedus. Mingit konkreetset ennetavat ravimit ei ole olemas. Tõsiselt tuleb aga võtta üldiseid tervisliku eluviisi soovitusi, milledeks on piisav uni, stressi vältimine, liikumine, tervislik toitumine. See eeldab päevakava läbimõtlemist, lõõgastavate liikumisvõimaluste sisseseadmist (nt ujumine, pallimäng, rattasõit, talvel suusatamine jne.) ja oskust pingete korral leida hobisid jm. Toidu osas tuleks olla ka regulaarsusest kinnipidaja, rasvast ja magusat piirata ning umbes 10 % kehakaalu vähendada. Soola kogust hoidke 5 g piires, vajalik on suitsutatud ja soolatud toodete vältimine. Eriarsti sellise kirjelduse juures praegu pole vaja.
Lugupidamisega Mai Maser