Toitumine ja ülekaalulisus


Küsimus: Mida süüa igapäevaselt, et saada täis foolhappe norm algusjärgus raseduse ajal?18.01.2014

Tere!
Mida süüa igapäevaselt, et saada täis foolhappe norm raseduse (rasedus algusjärgus) ajal? Üldiselt olen ma alati igapäevaselt söönud päevalilleseemneid ja puuvilju (minu teada peaks nendes olema foolhapet. Teen tavaliselt endale smuutit või puuviljasalatit. Puuvili, mida tavaliselt kasutan, on banaan, õun/pirn/kiivi. Tihti lisan ka marju, nt jõhvikas/astelpaju/mustsõstar oleneb mis parasjagu kodus olemas on. Peterselli ja rohelist salatit tarbin ma nädalas mõned korrad. Mis lihtsaid soovitusi oskate veel anda, et saaksin foohappet. Või peaks ikkagi tabletina lisa võtma?

Vastus: Mai Maser, meditsiinidoktor (MD, PhD), Figuurisõbrad programmi peakonsultant, OÜ Figuurisõbrad, www.figuurisobrad.ee

Tere.
Te sööte väga õigesti. Roheline salat on hästi oluline. Sellesse sobivad peale peterselli ja lehtsalati ka beebispinat, kergelt aurutatud brokoliõisikud, roheline spargel, lillkapsa õisikud. Foolhapet saab veel ubadest, hernest, läätsedest. Kaunviljad võiks olla menüüs paaril korral nädalas. Üle nädala on soovitav teha maksarooga, millest saab nii rauda kui ka foolhapet. Loomulikult vahetage menüüsse sobivaid aedvilju ja kõike ei ole ju vaja ühekorraga süüa! Arvan, et sellise toitumise korral ei ole vaja tabletilisa. Heade soovidega Mai Maser.