Toitumine ja ülekaalulisus


Küsimus: Kas mineraalvees sisalduv naatrium on tervisele samamoodi kahjulik kui keedusool?02.03.2014

Tere! Kas mineraalvees sisalduv naatrium on tervisele samamoodi kahjulik kui keedusool? Näiteks meeldib mulle juua mineraalvett, mille Na sisaldus on 1,7 g/l, seega liitrist mineraalveest saab peaaegu päevase Na normi täis, aga mujalt toidust tuleb ju ka veel. Kas peaks piirama mineraalvee joomist või valima väiksema Na sisaldusega vee?

Vastus: Mai Maser, meditsiinidoktor (MD, PhD), Figuurisõbrad programmi peakonsultant, OÜ Figuurisõbrad, www.figuurisobrad.ee

Tere.
Joogiks lubatud mineraalvee maksimaalne soolasisaldus võib olla 4 g/l, kuid siis seda vett võiks juua 1 klaas päevas. Mineraalvees sisalduvat naatriumi hulka ei saa otseselt võrrelda keedusoolaga (NaCl). Naatriumi ioonid aitavad seedesüsteemis imenduda aminohapetel (valk) ja glükoosil. Oluline on see, et mineraalveest saadud naatriumiga koos on bikarbonaadid ja sulfaadid, mistõttu toimub tema imendumine erinevalt keedusoolast saadavast naatriumkloriidist. Sellepärast teile meeldiva mineraalvee soolasisaldus ei kujuta ohtu. Loomulikult eeldan, et te ei joo seda liitrite kaupa ning olete toiduvalmistamisel soolaga siiski mõõdukas.
Parimate soovidega Mai Maser.