Hoonete restaureerimine-renoveerimine


Küsimus: Kas vanal majal võib (hingamist) põrandaalust ventilatsiooni muuta?09.05.2014

Tervist!
Lugu järgmine. Kuna köök on külm, mille all on külm kelder, siis soov soojustada köögi põrand. Köögipõrandal tuulutus vundamendis puudub. Olemasolev konstruktsioon: betooni peal tõrvapapp; 80x100 laagid otse tõrvapapil; linaluu laakide vahel ning põrandalaud peal. Kas oleks õige teha samuti, ainult linaluu vahetaks hingava mineraalvilla vastu, sest vanal majal hingamist muuta ei tohi või oleks miski muu nõuanne?
Teiseks, köögi välissein samuti külm! Plaan soojustada seest, kuna väljas kivivooder (Harju sein). Plaan panna 50 mineraalvilla sõrestiku vahele.
Kolmandaks, tekkis uus plaan vundament soojustada väljast (sinise penoga). Keldri aken jääb täpselt köögi akna alla. See ju külmasild?
Palun lihtsat nõu õigesti toimetamiseks!
Parimat

Vastus: Kalle Pilt, diplomeeritud ehitusinsener, hoonete biokahjustuste spetsialist, SA Eesti Mükoloogiauuringute Keskus, http://mycology.ee, www.majavamm.ee

Tere,
Põrandat oleks kõige õigem soojustada altpoolt ehk keldri lage, siis põrandapind ei tõuse ja kastepunkt nihkub allapoole. Vundamendi soojustamine keldriga hoonetel on oluline, siis on hoonealune õhk soojem, kuid ärge pange kinni keldri tuulutusvõimalusi st. keldri aken jätke alles, kuid paigaldage parema soojapidavusega pakett.
Seina seestpoolt soojustada ei soovita. Kuid kui te väljastpoolt kuidagi soojustada ei saa, siis võib sissepoole panna kuni 50 mm. Parem on siiski väljastpoolt soojustamine.
Parimate soovidega,
Kalle Pilt