Hoonete restaureerimine-renoveerimine


Küsimus: Kas maja sokli-vundamendi hüdroisolatsiooniks on piisav, kui kaevata 50 cm ja võõbata vundament mingi mastiksiga?16.09.2014

Renoveerin vana maja, ehitatud ca 1920. aastal. Majal on sisse ehitatud ujuv põrand (liiv, eps, kile, betoon, laagid-kivivill, põrandalauad).
Nüüd on jäänud vaid vundament. Kas seda tasuks soojustada?
Saan aru, et ennem tuleks kindlasti tagada vundamendi hüdroisolatsioon. Kas võiks kaevata ca 50 cm maa alla, katta miski mastiksiga (on see piisav)? ja panna XPs plaat peale... Vundament väljast sile pole.

Või tekitab see majale probleeme.

Vastus: Kalle Pilt, diplomeeritud ehitusinsener, hoonete biokahjustuste spetsialist, SA Eesti Mükoloogiauuringute Keskus, http://mycology.ee, www.majavamm.ee

Tere,
Vill laakide vahel ei lase puitpõranda aluskonstruktsioonil siseõhuga tuulduda. Seega vill selles piirkonnas pole soovitatav. Soojustuseks on teil vahtpolüsterool (EPS) betoonkihi all.
Sellise põranda puhul on soovitatav vundament ka soojustada väljastpoolt ning paigaldada ka hüdroisolatsioon, kuid eelnevalt tuleb vundamendipind tasaseks valada, sest ebaühtlase vundamendi korral on soojustuse nõuetekohane paigaldamine raskendatud. Soojustuse sügavus võiks olla alla külmumispiiri ehk 110-150 cm sõltuvalt ümbritseva pinnase tüübist.
Kalle Pilt