Hoonete restaureerimine-renoveerimine


Küsimus: Kas lõhutud aurutõke esimese ja teise korruse vahel võib tekitada probleeme?22.09.2014

Eramu teise korruse katusealuse elutubadeks ehitamisega sai kannatada (kohati lõhuti auklikuks) esimese ja teise korruse vahelise lae aurutõkkepaber. Vahelagi esimese ja teise korruse vahel on soojustatud 20 cm villaga. Teisel korrusel küttekolle puudub peale kivikorstna, mis all korrusel ahju ja pliiti küttes soojeneb. Soe õhk läheb üles läbi lagede või suurest toast viivat trepi paigaldamiseks lakke tehtud augu kaudu. Ventilatsioon teisel korrusel toimib akende ja väljatõmbevetilatsiooniga. Teise korruse katusealuse lagi sai korralikult soojustatud ja korralik aurutõkke paber paigaldatud. Tekkis küsimus kas lõhutud aurutõke esimese ja teise korruse vahel võib tekitada probleeme? Ja kui peaks aurutõket taastama, kas aitaks esimese korruse lae värvimisest (viimistlema niiskuskindla värviga).
Külmal ajal olen vaadanud teisele korrusele paigaldatud termomeetrit ja niiskusemõõtjat ja olen täheldanud, et temp. ja niiskusemõõtja vahel on väikesed kõikumised (teisel korrusel temp madalam ja niiskus veidikene kõrgem).

Vastus: Kalle Pilt, diplomeeritud ehitusinsener, hoonete biokahjustuste spetsialist, SA Eesti Mükoloogiauuringute Keskus, http://mycology.ee, www.majavamm.ee

Tere,
Kui te lõhkusite trepi paigaldamiseks esimese ja teise korruse vahelakke ava, siis pole ju enam aurutõkkel nende korruste vahel funktsiooni - veeaur koos sooja õhuga läheb läbi trepiava. Kuid siiski soovitan ilmade jahenedes termokaameraga kontrollida katuslae (katusealuse lae) soojapidavust ja niiskustõkke toimivust. Niiskuskoormus on selles piirkonnas kõrge.
Parimate soovidega,
Kalle Pilt