Hoonete restaureerimine-renoveerimine


Küsimus: Kas 60-ndate silikaatmaja saab soojustada termovahuga?29.09.2014

Tere.
Elan 1962. aastal ehitatud majas. Nagu paljud sel ajal ehitatud majad, on seinakonstruktsioon järgmine (seest väljapoole):
1. Viimistletud saepuruplaat 12 mm
2. Tolline laudis 25 mm
3. Seinasõrestik 50 x 150 pruss + linaluutäide
4. Tolline laudis 25 mm
5. Õhuvahe ca 40 - 50 mm
6. Tellisvooder 90 mm

Loomulikult sel ajal ehitades ei paigaldatud aurutõkke kile/paberit siseseinale ega ka väljapoole tuuletõket. Sein sooja ei pea. Küsimus ongi - kuidas soojustada antud konstruktsiooniga seina?

Lihtsam variant tundus pakutav variant, kus seina õhuvahesse süstitakse termovahtu. Nagu kodulehel (link - http://therm.ee/soojustusmaterjalid/37-2/) on kirjas - see vaht on veeauru läbilaskev.

Põikan korraks kõrvale - aknad on paigaldatud SWS süsteemi kasutades (link - http://www.soeakensws.ee/index.php/o-sws-lv). Nendega probleemi ei ole, kuna seest väljapoole liikuv veeaur on takistatud ja ka väljapoolt sissepoole e. soojustusse tungiv niiskus on tõrjutud. Soojustus akna piida ja seina konstruktsiooni vahel jääb kuivaks!
Seinaga on teine lugu. Ruumist välja liikuvad veeaurud jõuavad õhuvahes oleva uue termovahuni (avatud pooridega - veeauru läbilaskev). Välisniiskus omakorda jõuab ka termovahuni, kuna silikaatvooder päris ilma pragudeta ei ole. Siit küsimus - kas on võimalus, et termovahu sees veeaur mingil määral kondenseerub veeks ja külmaga jäätub? Sel juhul on termovahuga soojustamine mõttetu! Võib - olla on mu mõttekäik vale ja seepärast ka see küsimus Teile.
On õige või mitte kasutada õhuvahesse süstitud termovahtu?
Tänan.

Vastus: Kalle Pilt, diplomeeritud ehitusinsener, hoonete biokahjustuste spetsialist, SA Eesti Mükoloogiauuringute Keskus, http://mycology.ee, www.majavamm.ee

Tere,
Kahjuks mul termovahuga kogemused puuduvad. Ehitusfüüsika reegel on aga see, et materjalide veeauru läbilaskvus peaks vähenema seest väljapoole ehk sissepoole peaks paigaldama kõige väiksema veeauru läbilaskvusega materjali. Teie pakutud lahenduses nii pole.
Soovitan sellise seina puhul esmajärjekorras teha termograafilise uuringu ning vaadata, millistes soojustuse piirkondades on probleem. Tavaliselt on sellist tüüpi seinadel ülemises ääres täidis (linaluu või saepuru) allapoole vajunud ning sinna tekivad soojalekke kohad. Sinna oleks hea lisada täidet (kui selleks on võimalust) ülevaltpoolt.

Parimate soovidega,
Kalle Pilt