Hoonete restaureerimine-renoveerimine


Küsimus: Mis toimub seina sees, kui tuhaplokist maja on soojustatud seest poolt villaga?19.11.2014

Kolmekorruseline tuhaplokist eramaja, mida finantsvahendite puuduse tõttu väljast korraga ja tervikuna soojustada ei jõua. Elatav on ainult esimene korrus. Kui suur "karuteene" on tehtud, kui on ehitatud nö ruumi kaupa soojustades seest poolt klaasvillaga ning viimistlusena kipsplaat ja tapeet. Väljast poolt ei ole tuhaplokil midagi peale pandud. Kas foorumites kirjeldatud kastepunkt on tuhaploki ja villa vahel. Mis seal vahel toimub ja kas seda olukorda on kuidagi võimalik kontrollida?
Kui järgnevalt ehitada vannituba sama moodi, et seest poolt vill, kips ja plaaditud sein. Kas hüdrotõke päästab olukorra või siiski hakkab sein seest poolt mädanema vms?

Vastus: Kalle Pilt, diplomeeritud ehitusinsener, hoonete biokahjustuste spetsialist, SA Eesti Mükoloogiauuringute Keskus, http://mycology.ee, www.majavamm.ee

Tere,
Tuhaplokk ei "mädane", kuid niiskuse kumuleerumisel tuhaplokis suureneb tema soojajuhtivus ja seega on kastepunkt ühel hetkel teil kipsplaadi taha jõudnud. Ning seal hakkavad kiiresti tekkima hallitusseente kolooniad.
Kalle Pilt