Hoonete restaureerimine-renoveerimine


Küsimus: Kas maja fassaadi muutmisel on nõutud projekti tegemine?30.01.2015

Tere.
Vanal majal kadus vannitoa ehituse tõttu ära tänavapoolne sissekäik ja nüüd on seal kasutu trepp ja trepi kohal postidel varikatus. Tahame majal vahetada katust. Küsimus selles, kas oleks mõistlikum trepp ja katus lammutada või jätta see ja katta uue katusekattega? Mõtlen seda, et kas lammutamise korral, kui muutub maja fassaadi väljanägemine, on nõutud mingi projekti tegemine? See läheks ehk kallimaks kui katuse katmine, pealegi pole betoontrepi lammutamine kerge. Mida soovitate teie?
Tänades.

Vastus: Kalle Pilt, diplomeeritud ehitusinsener, hoonete biokahjustuste spetsialist, SA Eesti Mükoloogiauuringute Keskus, http://mycology.ee, www.majavamm.ee

Tere,
Igasugune hoone konstruktsioonide muutmine nõuab ehitusprojekti ning kooskõlastusi kohalikust omavalitsusest ning teistelt organisatsioonidelt (päästeamet jms). Kõigepealt mõelge korralikult läbi kasutamata osa edasine funktsioon - milleks neid ruume kasutate. Alles seejärel saab otsustada, kas tasub lammutada ja uus ehitada või võib jääda ka sellisena nagu hooneosa hetkel on.
parimate soovidega,
Kalle Pilt