Hoonete restaureerimine-renoveerimine


Küsimus: Kas vana põranda talade all olev fibokruusa taoline materjal võib sinna jääda, või peaks ära vedama?10.04.2015

Tere.
On plaanis põrandat soojustada ja kui põrandat lahti hakkasin võtma, tuli sealt alt välja vana fibokruusa taoline materjal talade all (~20 cm) ja vahel. Küsimus, kui hea või halb selline täitematerjal on? Et normaalselt tuulutatud põrandat saada, peaks kogu selle sisu ära vedama ja liiva või kergkruusaga täitma? Talade alla jääks tuulutusvahe. Kas tuulutus hakkab normaalselt toimima kui tuulutusavad on vundamendi väliskülgedel ja vundament on valatud tubade kaupa. Maja ühest küljest teise läbivat tuulutust ei ole.
Täpsema ülevaate saamiseks tegin mõned pildid lahti võetud põrandast. https://onedrive.live.com/redir?resid=A9100440BE832873!99541&authkey=!AGeD5spsHS_X3ag&ithint=folder%2cJPG
Teie teisi vastuseid lugedes soovitate kasutada põranda soojustuseks kivivilla. Kas võiks kasutada ka näiteks EPS soojustusplaate villa asemel? Plaadi ääred tihendada montaaživahuga.

Vastus: Kalle Pilt, diplomeeritud ehitusinsener, hoonete biokahjustuste spetsialist, SA Eesti Mükoloogiauuringute Keskus, http://mycology.ee, www.majavamm.ee

Tere,
Fotode põhjal on kasutatud vanades põrandates šlakki (metallisulatuses vedelmetalli pinnale tekkiv kergsulav mineraalse sulami kiht), mida teatud ajaperioodil kasutati ka soojustus ja tulekaitse materjalina. seenkahjustuste seisukohalt pole šlaki jätmine põrandakonstruktsioonidesse ohtlik, kuid selle materjali soojajuhtivus on oluliselt suurem tänapäevastest soojustusmaterjalidest.
Vahtpolüsterooli (EPS) soovitan kasutada ainult betoonpõrandate soojustamiseks. Puitpõrandate soojustamiseks on kivi-ja klaasvill oluliselt paremad (nende kasutamise puhul on puitpõranda kasutusiga oluliselt pikem)
Parimate soovidega,
Kalle Pilt