Hoonete restaureerimine-renoveerimine


Küsimus: Kuidas rajada pliidile alusvundament, kui seal all on kaks kandvat palki?02.07.2015

Palkmaja, alt tuulutatava vundamendiga, ehitatud neljakümnendatel, korruseid 1. Lõhkusime vana pliidi koos soojamüüriga, selgus, et see oli ehitatud 50mm laudpõrandale. Lauad, aluspõrand ja kandvad kaks palki väga heas seisukorras, nagu uued. Pottsepp käskis uue pliidi vundamendi rajada pinnasele. Saagisime lauad ja aluspõranda lauad läbi, 1800x1400mm augu, mida teha kahe kandva palgiga (läbi saagida ei tohi vist), kuidas alustada vundamendi rajamist alates pinnasest, need 2 palki peaksid jääma alusvundamendi sisse. Augu sügavus 600mm, osa vana pinnase pealmisest kihist sai ka välja tassitud.

Lugupidamisega

Vastus: Kalle Pilt, diplomeeritud ehitusinsener, hoonete biokahjustuste spetsialist, SA Eesti Mükoloogiauuringute Keskus, http://mycology.ee, www.majavamm.ee

Tere,
Puitu ei tohi kindlasti ümbritseda betooniga (valada betooni sisse). Peaksite põrandatalad toestama ehitatava ahjuvundamendi kohal, seejärel lõikama tala vahetult rajatava vundamendi piirilt läbi, ehitama ahjuvundamendi ning kui see on täielikult kivistunud, siis toestama läbilõigatud talaotsa uue vundamendi külge (valamisel võib juba kinnitusvahendid paigaldada).
Parimate soovidega,
Kalle Pilt