Hoonete restaureerimine-renoveerimine


Küsimus: Millal tohib värskeltvalatud betoonplaadile põrandat ehitada?03.08.2015

Tere.
Olen ehitamas vanasse suvemajja siseõhuga tuulduvat põrandat - sellise konstruktsiooniga nagu siin portaalis varem on soovitatud, st betoonplaadile topeltlaagidel puitpõrandat. Tänaseks on betoonplaat valatud ja 3 nädalat kivistunud.
Küsimus on selles, millal tohiks hakata betoonplaadile laage ja laudist paigaldama ja seda mitte betooni tugevuse vaid värske betooni suure niiskuse tõttu, mis võiks põhjustada seenkahjustuste tekkimist ja puidu kahjustumist. Soovitustes ja erinevates foorumites on öeldud, et betooni peaks laskma kivistuda/kuivada vähemalt 1 kuu, mille jooksul betoon saavutab ettenähtud tugevuse, kuid kuivamise mõttes oleks parem oodata võibolla 2-3 kuud või isegi paar kütteperioodi. Sellisel juhul polegi ju võimalik ühe suvega põrandat ehitada. Ebaselge on ka see, kas tuleks eelistada hüdroisolatsiooni paigaldamist ainult laagide alla, mis jätaks suurema osa betoonplaadist avatuks ja võimaldaks betoonil rohkem hingata või võib katta betoonplaadi üleni hüdroisolatsiooniga (näit. ruberoidiga). Ise eelistaksin viimast varianti.
Aitäh ette vastuse eest!

Vastus: Kalle Pilt, diplomeeritud ehitusinsener, hoonete biokahjustuste spetsialist, SA Eesti Mükoloogiauuringute Keskus, http://mycology.ee, www.majavamm.ee

Tere,
Betoon peaks kuivama vähemalt 28 päeva, siis on enamus protsesse betoonis toimunud ning sealt ei eritu enam olulisel määral niiskust. Hüdroisolatsioon tuleks paigaldada ainult laagide ja puidu vahele, ülejäänud pind jääb avatuks.
Parimate soovidega,
Kalle Pilt