Hoonete restaureerimine-renoveerimine


Küsimus: Kuidas renoveerida linaluu täidisega palk-karkassmaja fassaadi?05.08.2015

Tere
Remondin eelmise sajandi alguses ehitatud puitmaja fassaadi, kuna sellel puudub tuulutus. Suurem osa majast on palk. Majal on ka juurdeehitus, mis on puitkarkass, täiteks linaluu. Vana voodrilaud on pandud otse palgi peale. Juurdeehituse osas on linaluu prusside vahel, linaluu katteks horisontaalne laud ja otse selle peal voodrilaud.
Mõte on selline: puitkarkassi osas tahan linaluu välja võtta, asemele paneksin kivivilla, villa peale 25mm tuuletõke (Skano, roheline). Siis tuulutusvahe paar cm ja uus laudis. Alla sokli peale uus veelaud koos plekiga. Uurisin, et tuuletõkkeplaadile tuleb ühenduskohtadesse paar mm vahed jätta. Kuidas või kas neid ühenduskohti peaks tihendama? Kas tuuletõkkeplaat peab ulatuma tihedalt vastu vundamendil olevat tõrvapappi? Veelaud kinnitatakse sellisel juhul tuuletõkke peale.
Palkseinal paneksin tuuletõkkeplaadi otse palgi peale. Või tuleks panna roovid, vahele kivivill ja siis tuuletõke? Lisakihtide paksus peaks olema võimalikult väike, sest muidu rikub maja välimuse ja see ilmselt ei meeldi muinsuskitsele. Maja asub kaitsevööndis.
Kuna kogu majale ei saa praegu tuuletõkkeplaati paigaldada, siis osa laudisest jääb hetkel nii nagu ta on, ilma tuulutuseta. Kas sinna vahele oleks mõtet panna bituumenpaber (Arvo) või parem mitte? Või on olemas mõni parem lahendus?
Parimate soovidega

Vastus: Kalle Pilt, diplomeeritud ehitusinsener, hoonete biokahjustuste spetsialist, SA Eesti Mükoloogiauuringute Keskus, http://mycology.ee, www.majavamm.ee

Tere,
Ei saanud aru, kuhu peaks teie informatsiooni kohaselt tuuletõkkele paarimillimeetrise vaje jätma. Tuuletõkkeplaat peab olema paigaldatud ühtlaselt, nii, et õhuvoolud sealt läbi ei pääseks. Seda nii seina kui ka nurkade ja äärte osas. Välisvoodril võib tuuletõkke panna otse palgile, kuid tuuletõkke ja laudise vahel peab olema tuulutusvahe. Bituumenpaberit ei soovita, pigem tihendage täiendavalt palgivahesid takuga.
Parimate soovidega,
Kalle Pilt