Hoonete restaureerimine-renoveerimine


Küsimus: Kuidas ehitada laudpõrandat, kui soov soojustada EPS plaadiga?21.08.2015

Tere. Plaan on ehitada elamiseks vana laotud maakivist vundamendiga asundustalu laudaosa eluruumideks. Esmalt oli mõte valada betoonpõrand ja sai ka ostetud ka 100mm põranda ESP plaadid. Nüüd aga otsustasime laudpõranda kasuks. Ruum on seest kuni vesiliivani tühjaks tassitud ja olekski vaja nõu, kuidas edasi minna, arvestades, et soojustada tuleb EPS plaatidega, kuna sai need juba ostetud. Vundamendis tuulutusavad puuduvad, vundamendi sügavus on 60cm alla maapinna ja sokli kõrgus 30cm.

Vastus: Kalle Pilt, diplomeeritud ehitusinsener, hoonete biokahjustuste spetsialist, SA Eesti Mükoloogiauuringute Keskus, http://mycology.ee, www.majavamm.ee

Tere,
Maakividest massiivse seina korral, kus tuulutusavad puuduvad, on väga raske teha välisõhuga tuulduvat puitpõrandat. Soovitan teha nn. siseõhuga tuulduva puitpõranda. Konstruktsioon alt üles alljärgnev: liivakiht min 150 mm, EPS 100 mm, betoon 80 mm (äärtesse 50 mm EPS vundamendi ja betooni vahele), laagid 50 mm + 50 mm (omavahel risti, et õhk liiguks mõlemat pidi samm 400 mm ning soojustust mitte vahele panna), laudis 28 või 32 mm (seina ja laudise vahele õhuvahe 10 mm, mis kaetakse põrandaliistuga). Sellise põranda korral hakkab siseõhk põrandaalust (betooni ja laua vahel) tuulutama.
Parimate soovidega,
Kalle Pilt