Hoonete restaureerimine-renoveerimine


Küsimus: Kas peno talade vahele ei ole siis tõesti hea lahendus põranda soojustamiseks, see annaks ju ka tuulekindluse?02.09.2015

Tere. Renoveerime väga vana maja ja sai üles võetud kõik põrandad, mis olid omal ajal tehtud väga detailselt. Nimelt tala kividel, millel must laud ja selle peale risti uuesti talad millede vahe oli savi täis tassitud ja alles siis tuli põrandalaud. Eemaldasime kõik vana ja koorisime mullakihi õhemaks. Plaanime plokkidele nüüd uued talad panna ja sinna peale must laud millele hiljem kas põrandalaud või muu materjal. Kuidas aga antud põrand soojustada? Olen kuulnud, et penot talade vahele ei soovitata panna ja tuleks vill panna. Penoga oleks lihtsam, kuna see on tihe ja ei lase ka tuult läbi. Ei teagi kuidas oleks õigem.

Vastus: Kalle Pilt, diplomeeritud ehitusinsener, hoonete biokahjustuste spetsialist, SA Eesti Mükoloogiauuringute Keskus, http://mycology.ee, www.majavamm.ee

Tere,
Peno ehk vahtpolüsterooliga puitpõrandate soojustamine on tõesti ebasoovitatav, sest selle materjali veeauru läbilaskvus on väike ning seetõttu esineb niiskuse kondenseerumist materjali pinnale. Niiskus koos puitmaterjaliga on sobivaks keskkonnaks puitu lagundavate seente arenguks.
Tuuletõkkeks soovitame kasutada VKL tuuletõkkeplaati, mis paigaldatakse põranda alaossa kas laagide alla või vahele. Selle peale tuleb mineraalvill (laagide vahele) ja siis laudis. Tuuletõkkeplaati soovitame toestada altpoolt hõreda laudisega (sammuga 100-200 mm).
Kindlasti on vajalik tagada õhu liikumine põrandaaluses. Selleks peaks vundamendis olema tuulutusavad mõlemas hoone küljes. Tuulutusavade läbimõõt võiks olla suurem kui 100 mm.

Parimate soovidega,
Kalle Pilt