Hoonete restaureerimine-renoveerimine


Küsimus: Kas puitkarkassist kanala hoonele peaks panema fooliumi sisse või väljapoole seina?24.09.2015

Kuidas õigesti soojustada kanala seinu. Hoone suurus 20 ruutu. Seinad plaanime teha puitkarkassile. Soojustuseks on kivivill. Sisse ja välja servamata lauad. Plaanis panna foolium väljapoole voodrilaua alla. Kas selle peaks panema sissepoole või väljapoole? Põrand on plaanis valada. Kas betoonikihi alla tuleks panna penoplasti soojustuseks?

Vastus: Kalle Pilt, diplomeeritud ehitusinsener, hoonete biokahjustuste spetsialist, SA Eesti Mükoloogiauuringute Keskus, http://mycology.ee, www.majavamm.ee

Tere,
Puitkarkass seinte soojustamisel on oluline, et väiksema veeauru läbilaskvusega kihid on soojemas ristlõike osas ehk kui panete fooliumi, siis kindlasti sissepoole. Aurutõkkekile annab fooliumist parema tulemuse. Väljapoole on vajalik panna tuuletõkkeplaat. Laudise all (laudise ja tuuletõkkeplaadi vahel) peaks olema õhuvahe 10-25 mm. Põrand on vajalik soojustada, kui tegemist on betoonpõrandaga, siis sobib vahtpolüsteroon (penoplast) hästi. Kindlasti on vajalik soojustada ka vundament väljastpoolt, et vältida külmasilla teket.
Parimate soovidega,
Kalle Pilt