Hoonete restaureerimine-renoveerimine


Küsimus: Kas aurutõkke paberist vahelaes on kasu ainult siis, kui see on terves ulatuses hermeetiline?24.11.2015

Tere,
tegemist on vana palkmajaga. Viilkatuse alune nn. teine korrus hakkab olema köetud panipaik, umbes 5 kraadi madalama temperatuuriga kui 1. korrus, seose kütte kokkuhoiuga. Küsimus 1: kas aurutõkke paberist vahelaes on kasu ainult siis, kui see on terves ulatuses hermeetiline? Kui see ei ole saavutatav, kas siis oleks juba mõistlikum panna tavaline tolmu kinni pidav, niiskust läbi laskev jõupaber.
Küsimus 2: kui panna niiskust läbi laskev tavaline jõupaber, kas siis on vaja selle paberi ja puhta laelaua vahele ikka panna distantsliist.

Aitäh

Vastus: Kalle Pilt, diplomeeritud ehitusinsener, hoonete biokahjustuste spetsialist, SA Eesti Mükoloogiauuringute Keskus, http://mycology.ee, www.majavamm.ee

Tere,
Kui temperatuuride vahe on ainult 5 kraadi, siis on veeauru osarõhkude vahe väike ning aurutõkkepaberit pole vaja panna. Kui kasutate aurutõkkepaberit või kilet, siis tuleb seda teha kindlasti kogu pinna ulatuses, sest vastasel juhul koondub niiskuskoormus katteta või avade piirkondadesse.
Igasuguse väiksema veeaurujuhtivusega materjali ette (seestpoolt vaadates) on soovitatav jätta õhuvahe nii aurutõkkekile, aurutõkkepaberi kui ka tavalise jõupaberi ette. Seega distantsliist on vajalik.
Parimate soovidega,
Kalle Pilt