Hoonete restaureerimine-renoveerimine


Küsimus: Kui jätan põrandalaudise äärtesse pilud, kas siis siseõhuga ventilatsioon hakkab toimima?28.01.2016

Tere
Esialgne plaan oli põrandaalune täita kuni laudiseni liivaga. Juhtusin lugema selles portaalis küsimusi ja Teie vastuseid põrandate kohta. Tänaseks on tehtud niipalju:
Vana põrand üles võetud, muld välja viidud. Soojustasin vundamendi ääred seest 150 mm epsiga ja valasin epsi ja maakividest vundamendi vahele ääred, et saada loodis pind, millele panna tala otsad.
Valasin piki suunas toa keskele vahevundamendi, et taladel oleks keskel toetuspind. Liiva on sisse toodud 20 cm paksune kiht.
Nüüd küsimus: Kui järgmisena panna liiva kihile 10 cm epsi ja talad risti tuba toetuma valatud äärtele, siis jääks tala ja epsi vahele 10 cm õhuvahe toa pikisuunas ja risti suunas 20 cm epsi ja laudise vahel. Kui jätan laudise äärtesse pilud 1cm, kas siis nii siseõhuga ventilatsioon toimima hakkab? Ehk siis, kas võin epsi peale 5cm betoonikihi valamata jätta, kui talad nagunii sellele ei toetuks? Lisaks on mul võimalik põrandaalused ühendada korstna ventilatsioonilõõriga, nagu keegi varemalt kirjutas.
Kas olen midagi valesti teinud?
Kuidas edasi minna?

Vastus: Kalle Pilt, diplomeeritud ehitusinsener, hoonete biokahjustuste spetsialist, SA Eesti Mükoloogiauuringute Keskus, http://mycology.ee, www.majavamm.ee

Tere,
Põhimõtteliselt on teie lahendus siseõhuga tuulduva põranda jaoks korrektne, kuid on ainult üks probleemne koht. Nimelt vundamendi soojustamisel seestpoolt tekib vundamendi ja põrandatala otste piirkonnas külmasild, sest talavahesid ei saa soojustada - siseõhuga ventileerimine siis ei toimi. Kõige paremaks lahenduseks oleks ehk vundamendi peale panna ka koormustkandev soojustus ja talad toetada selle peale. Aga ega seal head lahendust polegi. Mis puudutab aga põrandaaluse ühendamine korstna ventilatsioonilõõriga, siis seda soovitan, tagab parema tuuldumise.
Kalle Pilt
www.kallepilt.ee