Hoonete restaureerimine-renoveerimine


Küsimus: Kuidas soojustada sauna eesruumi betoonist põrandat, kas penoga saaks ujuvpõranda teha?09.02.2016

Sauna eesruumi põrand on betoonist. Ei tahaks seda välja lõhkuda ja põrand iseenesest tasane. Ruumi enda kõrgus ei ole just väga kõrge. Küsimus, kui tahaks seda põrandat veidigi soojustada, kas siis selline varinant oleks ok:
1. Panen betooni peale tõrvapapi niiskustõkkeks.
2. Tõrvapapi peale paneks lihtsalt laotult ilma vahuga fikseerimata peno(STYROFOAM) 50mm. Paksem tõstaks liigselt kõrgust.
3. Peno peale paneks Durelis plaadi.
4. Durelis plaadi peale puitparkett.
Tekiks niiöelda ujuv põrand.
Saun ise asub kõrvalmajas ja eks teda köetakse kord või kaks nädalas, ülejäänud aeg on siis jahe ruum.

Vastus: Kalle Pilt, diplomeeritud ehitusinsener, hoonete biokahjustuste spetsialist, SA Eesti Mükoloogiauuringute Keskus, http://mycology.ee, www.majavamm.ee

Tere,
Kõige õigem oleks betoonikiht lammutada, paigaldada liivakiht 200 mm, siis vahtpolüsterool 100-150 mm (25-50 mm vundamendi ja betoonikihi vahele vertikaalselt) ja valada uus betoonikiht 50-80 mm nin viimasele betoonikihile võib panna siseõhuga tuulduva puidupõhistest materjalidest põranda. Teie lahenduse puhul on keeruline Styrofoam soojustuse ja Durelis plaadi vaheline piirkond, kus on soodne pind seente arenguks. Arvestades, et on tegemist mitteregulaarselt köetava ruumiga, siis seda enam on oht biokahjustusteks. See, kas põrand on fikseeritud või "ujuv" kahjustuste juures rolli ei mängi.
Kui te siiski jääte oma mõtte juurde, siis soovitan Durelis põrandaplaadid paigaldada teisaldavatena, et saaksite iga paari aasta tagant kontrollida seal all arenevaid protsesse.
Parimate soovidega,
Kalle Pilt