Hoonete restaureerimine-renoveerimine


Küsimus: Kas vana põranda taastamisel on parem kasutada peno või villa?02.03.2016

Kas on sobiv meetod põranda soojustamiseks/renoveerimiseks. Kuna osa põranda all asub kelder, siis plaanin võtta üles põranda kuni betoonini ja seejärel teha laagid, laagide vahele vill ja aurutõke. Hetkel on osa põrandat selliselt ja osa on plaaditud otse betoonile. Lisaks puiduga põrand on saanud vett. Ehitis on tehtud narva plokist. Kas peaks peale vana puiduosa eemaldamist last betoonil hingata pisut/kuivada. Peale OBS plaat ja siis vastav põranda kate. Kas on kasulik selliselt teha? Või saab äkki teha: peno, uus kiht betooni koos põrandaküttega ja selle peale uus põrand. Väga tõsta põrandat ei saa.
Ette tänades!

Vastus: Kalle Pilt, diplomeeritud ehitusinsener, hoonete biokahjustuste spetsialist, SA Eesti Mükoloogiauuringute Keskus, http://mycology.ee, www.majavamm.ee

Tere,
Betoonikihi kuivamine on kindlasti vajalik, sest pärast sulgemist kuivamisprotsess on aeglasem ja lisatud materjalid märguvad.
Soovitan soojustamiseks kasutada siseõhuga tuulduvat puitpõrandat ehk täpselt nagu te kirjutasite - vahtpolüsterool (peno) põrandale ja seinaäärtesse, sellele peale valada betoonikiht (vajadusel põrandaküttega) ning sinna peale topeltlaakidel (omavahel risti) puitpõrand, mida ei soojusta ning millel jätab äärtesse põrandaliistu alla praod (10-15 mm) õhu liikumiseks. Lisaküsimuste korral võite kirjutada info@kallapilt.ee.
Parimate soovidega,
Kalle Pilt