Hoonete restaureerimine-renoveerimine


Küsimus: Kas tuhaplokist seina peaks seest ka soojustama?22.09.2016

Tere,

renoveerin hetkel ridaelamut (1980 ehitatud). Enne oli seinas seest poolt välja: vene kips, täislaudis, tõrvapapp, klaasvill, ehituspapp, tuhaplokk ja krohv.
Nüüd tegin seest kõik puhtaks tuhaplokini, väljast soojustasin 150mm mineraalvillaga(ISOVER) ja tuuletõkke kips ja marmoroc.
Seest plaanin teha nii, et 50x50 reikad tuhaplokile peale horisontaalselt 600mm sammuga, kivivill paroc vahele 50mm, aurutõkkekile ja siis, et seinad sirgeks saada ja pistiku toosid paigaldada ilma, et kilet lõhuks 43mm karkassi kuhu omakorda 50mm paroc vill vahele ja kips.

Kas selline lahendus oleks toimiv?

Vastus: Kalle Pilt, diplomeeritud ehitusinsener, hoonete biokahjustuste spetsialist, SA Eesti Mükoloogiauuringute Keskus, http://mycology.ee, www.majavamm.ee

Tere,
Kui olete juba hoone väljastpoolt soojustanud, siis sisemine soojustus ei anna seinte soojapidavusele kuigi palju juurde. Lisaks toob seestpoolt soojustamine kastepunkti seinas sissepoole ning võib olla isegi kahjulik. Seega soovitan jätta sein seestpoolt soojustamata ning pigem krohvida kui paigaldada kipsplaat.
Parimate soovidega,
Kalle Pilt