Hoonete restaureerimine-renoveerimine


Küsimus: Kas pööningule tasuks vahtplasti peale paigutada veel kivililla kihi ja kas see tuleks katta tuuletõkkega?16.11.2016

Külmpööninguga 2-korruselise elamu teise korruse lagi on topelt kipsplaatidega, aurutõkkega, puitlaagide vahel on soojustuseks vahtplast, mis külmpööningult vaadates on laagidega tasapinnas.
Kas on mõtekas ja efektiivne paigaldada lisasoojustuskiht kivivillana? Soov oleks mitte kasutada puistevilla. Kas selleks sobib näiteks lahtirullitav kivivill ilma lisalaage paigaldamata? Kas laagideta paigaldamisel on soojusefektiivsus või oleks villapaanide vahelt soojuskadu liiga suur? Kas vahtplasti ja kivililla koos kasutamisel on ka niiskusprobleemide oht? Kas tekkiva kõrgema soojustuskihi ja laudisest pööningu välisseina vahele peab paigaldama niiskust-tuuletõkke? Kas selline kivivillast lisasoojustus tuleks katta tuuletõkkega?

Vastus: Kalle Pilt, diplomeeritud ehitusinsener, hoonete biokahjustuste spetsialist, SA Eesti Mükoloogiauuringute Keskus, http://mycology.ee, www.majavamm.ee

Ma ei soovita puitkonstruktsioonide soojustamiseks kasutada vahtplasti (vahtpolüsterooli). Kõige parem oleks teisaldada vahtplast ja asendada see puistevillaga vähemalt 300 mm. Puistevilla puhul paigaldatakse välisseinte äärde (räästa piirkond) tuuletõkkeplaat ca 1-1,2 m, et vätida puistevilla "laialipuhumist". Puistevillana võib kasutada nii mineraalvilla kui tselluvilla.
Parimate soovidega,
Kalle Pilt