Hoonete restaureerimine-renoveerimine


Küsimus: Kas lisavilla paigaldamisel on vajalik aurutõkkepaber või võib kasutada tavalist ehitus pappi?24.11.2016

Tere.
Saepurutäitega maja sai asendatud kivivill parociga. Kuna seina täidise paksus vaid 12,5 cm sooviks siseseinadesse, mis on välimised, lisada 5 cm villa. Kas on vajalik aurutõkkepaber või võib kasutada tavalist ehitus pappi ja kas seintesse ilma karkassita paigaldatud vanad kipsplaadid võib alla jätta või peab need eemaldama. Seinad seestpoolt välja on kips ilma karkassita paigaldatud saepuruplaadile ja saepuruplaat siselaudisele, siselaudis karkassile. Karkassiks 12,5 cm puit postid, mille vahe on kivivillaga täidetud ja peal tuuletõkkeplaat liistud ja laudis.
Siseseina soojustuse peale plaaniks sisevoodrilauda. Kuidas oleks õige selliselt käituda, et midagi ei hakkaks hallitama ja niiskuma. Majal ka ahju-pliidi kütte.

Vastus: Kalle Pilt, diplomeeritud ehitusinsener, hoonete biokahjustuste spetsialist, SA Eesti Mükoloogiauuringute Keskus, http://mycology.ee, www.majavamm.ee

Tere,
Karkasshoone soojustamisel on sissepoole aurutõke vajalik, kuna mineraalvilla veeaurujuhtivus on suur ning vastasel korral hakkab vesi konstruktsioonis kondenseeruma, mistööb kaasa soojustuse erisoojajuhtivuse suurenemise ning seega protsess kumuleerub. Kõik vahekihid soojustuse sees on mõistlik eemaldada, sest materjalide veeauruläbilaskvus peaks seestpoolt väljapoole suurenema (sissepoole kõige veeaurutihedam materjal).
Parimate soovidega,
Kalle Pilt