Hoonete restaureerimine-renoveerimine


Küsimus: Kas keramsiitkruusaga täidetud põrand peab vastu?28.11.2016

Tere!
1930-ndatel ehitatud majas põrandad alt märjad/ osaliselt mädad. Algne põrand koosnes taladest/ ümarpalkidest, mis asetsevad raudkividel, õhuvahe, mustpõrand, saepurulaadne soojustus 100mm ning 50 mm laudpõrand. Endine omanik paigaldas ca 10 aastat tagasi vanale laudpõrandale 50mm penoplasti ning sellele omakorda 50mm villa ning peale laminaatparketi. Vundamendis puuduvad tuulutusavad.
Nüüd on plaanis põrand välja vahetada. Olemasoleva pinnase asendaks ca 30 cm ulatuselt liivaga, immutatud põrandalaagid toetaks keramsiitplokkidele, mis asetseksid vundamendi ülemise piirini keramsiitkruusaga(4-8mm) täidetud soojustuskihis. Keramsiitkruusa ja laagide vahele õhuvahe. Laagidele paigaldaks OSB, millele siis vastavalt kas puitparketi või põrandalauad. Kas selline lahendus (kasutatud info: http://vanaajamaja.ee/download/Raport.pdf , lk 103) peab vastu või tuleks mõelda muudele lahendustele?
Maja asub kõrgel kohal, kogu õu on langusega (kalle ligi 10%) majast eemale, maja ümbrusest on puud ja põõsad eemaldatud, maja äärest lillepeenrad likvideeritud; heina asemel kasvab muru. Vihmavesi on juhitud majast eemale. Maja asub liivasel pinnasel. Talvel külm otseselt ei ole (ainult laminaat on külm), kui arvestada seda, et välisseinad on soojustatud ning pööningu soojenduseks on 10-15 cm lubjatatud liiva. Toimiv ventilatsioon olemas.

Vastus: Kalle Pilt, diplomeeritud ehitusinsener, hoonete biokahjustuste spetsialist, SA Eesti Mükoloogiauuringute Keskus, http://mycology.ee, www.majavamm.ee

Tere,
Hoonete puhul, kus vundamendi kõrgus võimaldab paigaldada alt tuulduvaid põrandaid, soovitame kasutada ainult seda lahendust. Sellisel juhul on konstruktsioon alt üles: liiv 150 mm, keramsiitplokid põrandatalade (laagide) toestamiseks (ümber plokkide õhuvahe), hüdroisolatsioon, puitlaagid (50x200 mm), laagide vahel all tuuletõkkeplaat (VKL) ja soojustus (kivivill min 200 mm), peal OSB + parkett või laudis.
Keramsiitkruus (FIBO kruus) laagide vahel takistab põranda tuuldumist ning soodustab seenkahjustuste arengut.
Parimate soovidega,
Kalle Pilt