Hoonete restaureerimine-renoveerimine


Küsimus: Millised oleksid alternatiivsed lahendused sisemise palkseina katmiseks?28.11.2016

Plaanis on 1920-ndatel ehitatud palkmaja soojustada väljastpoolt 10 cm villaga, millele tuleb väljapoole peale tuuletõke, õhutusvahe ja laudis. Esimeseks küsimuseks on, millise villaga oleks mõistlik soojustada palkseina väljastpoolt selliselt, et kõik palgivahed oleksid täidetud ning palgivahedesse ei tekiks liigniiskust?
Teine probleemküsimus on välisseinte sisemise poolega. Soov oleks saada sein seest poolt sirgeks ning vedada seina äärest elektrijuhtmed. Millega on võimalik katta toa sisesed palkseinad selliselt, et ei tekiks kuhugi liigniiskust ega hallitust? Kas on mõistlik paigaldada seina metallkarkass, kuhu vahele 5 cm kivivilla, selle peale osb plaat ning seejärel kipsplaat? Või on kõige parem lahendus savikrohv? Millised oleksid alternatiivsed lahendused sisemise palkseina katmiseks?

Vastus: Kalle Pilt, diplomeeritud ehitusinsener, hoonete biokahjustuste spetsialist, SA Eesti Mükoloogiauuringute Keskus, http://mycology.ee, www.majavamm.ee

Tere,
Palgivahed, avade ümbrused ja nurgatapid tuleks kõigepealt tihendada (toppida takuga) ning alles seejärel jätkata hoone soojustamisega. Pärast tihendamist võib soojustada kivivillaga (100 mm) ning selle peale paigaldada tuuletõkkeplaat, seejärel õhuvahe ning voodrilaud.
Seestpoolt soojustada pole soovitatav. Kui panete seina plaadid, siis nende taha peaks jätma õhuvahe. Palkseina savikrohv on andnud väga häid tulemusi, soovitan.
Parimate soovidega,
Kalle Pilt
www.kallepilt.ee